Кого лъжеш пак, Мая? София не е Костинброд

Мимикрията на омбудсмана в народна любимка е евтин трик за евтини избиратели

Коментар
15:01 - 09 Август 2019
22434
Кого лъжеш пак, Мая? София не е Костинброд

Червосаната фурия Мая Манолова ми върна онзи ден един интересен спомен от далечното лято на 1995 г. Пак беше август, разгара на трансферния период в английската Висша лига. Тогава в Би Би Си прочетох следните фундаментални думи от централния нападател на КПР Лес Фърдинанд, постоянно спряган за трансфер в по-големи клубове. Цитирам по памет: „Собственикът (медийният магнат Крис Райт) ми каза, че за нищо на света няма да ме продаде. Следователно до три дни съм в Тотнъм”. Следващият понеделник Лес вече беше представен с бялата фланелка на новия си отбор.

Ако ме извините за лирично-футболното отклонение, ще си направя чистосърдечния паралел. Мая Манолова вече цял месец разправя как мисли само за това как да служи на гражданите и да бори вентилите на топлофикация и папките на частните съдебни изпълнители. И през ум не й минава да стане кметица. Ха на бас, че до края на месеца кандидатурата й ще бъде официално издигната, вероятно от някакъв скалъпен независим граждански комитет с обичайните ляво-съветски „интелектуалци” Нешка Робева, Митьо Гестапото, Стефан Данаилов, Светлана Шаренкова, Иван Гранитски, Антон Дончев, Андрейчо Пантев… Мога да ви ги изброя до 101 и обратно и няма да сбъркам повече от 3 имена.

За 4 години като обществения защитник Мая мимикрира от най-злостната парламентарна пепелянка на БСП в народна любимка и Робин Худ в червен минижуп. Нещо повече – тя е и новата царица на крилатите фрази, като класиците Димитър Пенев и Иван Славков могат само да равиждат на кюстендилските й словесни еквилибристики. „Българите имат само едно право, да плащат”, „Монополистите ни ограбват” и най-новото превърнало се в новия летен хит на мястото на миналогодишното „Деспасито”: „Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме вбесят докрай!” Кои са „те” не е много ясно, защото Майчето я вбесяват всички. Мая води война с енергийните дружества, с пенсионните формулировки за миньорите, с двойния стандарт за хората с увреждания, с третокачествените хранителни продукти в чуждите вериги хипермаркети, с таксите за производителите на розово масло, с ембаргото на Тръмп над китайските телефони.

Като е толкова вбесена, тази фурия, в какво се изразяват постиженията й? Моля, който си е получил забавената заплата благодарение на омбудсмана, да ми пише на редакционния адрес. На някого да са му върнали пари от ЧЕЗ, МЕЗ и останалите енергогиганти?

На Мая рейтингът й е по-висок от ерекцията на германски порноактьор и също толкова естествен. Манолова цъфти в народната любов без да върши нищо реално, а зад нежното й раменце грозно наднича озъбената паст на родната социалистическа партия. Електоратът обаче помни от ден до пладне и отдавна е замел под килима как Манолова и облеченият в бяла риза Ники Бареков си измислиха „Костинбродската афера” и ревяха и скубаха коси в национален ефир за подготвяна грандиозна изборна манипулация.

Ако има някаква манипулация, това е независимостта на кака ви Мая. А ако има нагла и откровена лъжа, това е колебанието й дали да се кандидатира за кмет. Да видим колцина ще й се вържат.