Кои храни не трябва да се ядат сурови?

Здраве
11:44 - 05 Август 2024
2093
Кои храни не трябва да се ядат сурови?

Има много храни, които могат да се консумират сурови. Всъщност някои храни трябва да се консумират тъкмо по този начин. Това обаче не важи за всички продукти в нашето ежедневно меню. Някои от тях може да не са толкова вкусни в суров вид, други да са трудни за храносмилане, а трети дори могат да ни отровят.

Зелен фасул

Зеленият фасул е богат на лектини, които могат да причинят сериозен стомашно-чревен дискомфорт. Готвенето им ще намали количеството на лектините.

Спанак

Спанакът често се добавя към салати и макар да е безопасен за консумация в суров вид, готвенето му ще позволи по-доброто усвояване на желязото и калция, кото съдържа.

Листа от ревен

Има причина да ядем стъблата, а не листата. Листата на ревена съдържат оксалова киселина, която ги прави токсични, затова винаги ги изхвърляйте. Въпреки че можете да ядете стъблата сурови, те няма да имат добър вкус, затова е най-добре да ги сготвите.

Горски гъби

Макар че повечето гъби, които можете да намерите в супермаркета, са безопасни за консумация в суров вид, не е препоръчително да ядете диви гъби, без да сте ги сготвили. Освен това гъбите са много по-вкусни, когато са сготвени!

Яйца

Яденето на сурови яйца може да ви разболее наистина сериозно. Това е така, защото те могат да бъдат заразени с бактерии на салмонела. Единственият начин да се уверите, че те са безопасни за консумация, е да ги сготвите добре. Освен това някои хранителни вещества, като например протеините, не са толкова усвоими, ако се консумират сурови.

Черен бъз

Не всички узрели плодове трябва да се консумират сурови. Такъв е случаят с черния бъз, който трябва да се свари преди да се яде. Зърната съдържат гликозид, който се превръща в цианид и поради това е отровен.

Кълнове

Патогенни бактерии като E. coli и салмонела могат да замърсят семената още преди да пораснат, така че консумацията на сурови кълнове може да бъде рискована.

Мляко

Суровото мляко не е най-безопасното нещо, което можете да пиете, тъй като може да съдържа множество микроби. Пастьоризираното мляко е много по-безопасен вариант. 

Брюкселско зеле

Готвенето на брюкселското зеле не само намалява значително горчивината му, но и освобождава противоракови съединения, наречени изотиоцианати.

Броколи

Въпреки че броколите не са отровни, храносмилателната ви система ще може да ги обработва много по-добре, когато са термично обработени.  

Карфиол

Подобно на броколите, карфиолът също се усвоява по-добре (а и има по-добър вкус), ако е сготвен, така че избягвайте да го консумирате суров.