Кокосово мляко с ориз с плодове
за 6 порции, 50 мин
Продукти
150 г ориз
2 с.л. кафява захар
60 г бяла захар
400 мл неподсладено кокосово мляко
600 мл прясно мляко
1 щипка сол
4 с.л. кокосови стърготини
1 манго или други плодове по избор
2 с.л. кокосов ликьор - може и без него или с друг ликьор
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1-2 с.л. лимонов сок
Приготвяне
Оризът, кокосовото мляко, прясното мляко, щипката сол и бялата захар се смесват. Кипва и се вари на бавен огън около 30 мин.
Маха се от котлона и се оставя покрито да поеме цялата течност.
Кокосовите стърготини се запържват на сух тиган до леко кафяво и се оставят да изстинат.
Обеленото манго се нарязва на малки парченца. Разбърква се с кокосовия ликьор, лимоновата кора и лимоновия сок. Прибавя се към ориза.
Разпределя се в купички и се поръсва с кокосовите стърготини, разбъркани с кафявата захар.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.