Кокосово пуешко или пилешко в кускус и моркови

за 4 порции, 30 мин

Кухня
07:50 - 08 Август 2021
2750
Кокосово пуешко или пилешко в кускус и моркови

Продукти

500 г пуешко или пилешко филе от гърдите

200 г кускус

2 морковa

300 мл кокосово мляко или течна готварска сметана, првсно мляко

250 мл пилешки бульон

1 с.л. къри на прах

сол и черен пипер

1 скилидка чесън

1 глава лук

2 с.л. олио или зехтин

2 с.л. сусам – около 20 г

 

Приготвяне

Обелените моркови се нарязват на тънки колелца.

Смесва се кокосовото мляко с пилешкия бульон и се подправя с кърито, сол и черен пипер.

Добре измитото и подсушено пуешко или пилешко месо се нарязва на лени.

Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в 1 с.л. мазнина, като се добавя 1 ч.ч. вода.

Добавят се морковите и къкри на средна температура 2 мин. Прибавя се пуешкото и всичко се готви още 2 мин.

4 малки огнеупорни купички или един по-голям съд се намазват с останалото олио или зехтин. Слага се кускусът. Добавя се сместа с пуешкото. Сипва се бульонът с кокосовото мляко. Поръсва се със сусама.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 30 мин. до златисто кафяво.