Кокосово пуешко или пилешко в кускус и моркови
за 4 порции, 30 мин
Продукти
500 г пуешко или пилешко филе от гърдите
200 г кускус
2 морковa
300 мл кокосово мляко или течна готварска сметана, првсно мляко
250 мл пилешки бульон
1 с.л. къри на прах
сол и черен пипер
1 скилидка чесън
1 глава лук
2 с.л. олио или зехтин
2 с.л. сусам – около 20 г
Приготвяне
Обелените моркови се нарязват на тънки колелца.
Смесва се кокосовото мляко с пилешкия бульон и се подправя с кърито, сол и черен пипер.
Добре измитото и подсушено пуешко или пилешко месо се нарязва на лени.
Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в 1 с.л. мазнина, като се добавя 1 ч.ч. вода.
Добавят се морковите и къкри на средна температура 2 мин. Прибавя се пуешкото и всичко се готви още 2 мин.
4 малки огнеупорни купички или един по-голям съд се намазват с останалото олио или зехтин. Слага се кускусът. Добавя се сместа с пуешкото. Сипва се бульонът с кокосовото мляко. Поръсва се със сусама.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 30 мин. до златисто кафяво.