Колко трябва да спим, за да сме бодри?

На възрастните са нужни 8 часа, на децата до 2 години – поне 10

Здраве
08:24 - 04 Април 2019
4361
Колко трябва да спим, за да сме бодри?

Сънят е важен за здравето и това хич не са банални думи. От качеството на съня например зависи теглото на хората – тези, които не си доспиват са по-склонни към напълняване. Така че всяка жена, която се старае да изглежда добре, трябва добре да се наспива. Пълноценният сън защитава човека от редица болести и най-важното – укрепва имунната система, предпазвайки го от редица болести.

Ако спите добре спокойно може да се предпазите от вирусите, които върлуват през зимата и лятото. Ако не будувате през нощта и не работите до ранни зори имате голям шанс да се разминете с инфаркт и инсулт, с високо кръвно, както и със захарен диабет тип 2.

Съществуват много изследвания за това колко сън се препоръчва на хората от различните възрасти, така че те да се чувстват отпочинали и бодри през деня. Според учени от Калифорнийския университет средно хората над 20 години трябва да спят по 8 часа. Техните изследвания показват, че най-добрият час за лягане е 23 часа, а за събуждане 7 часа сутринта.

Ако работният ви режим изисква други часове за лягане и ставане, то направете така, че да прекарате в кревата не по-малко от 8 часа. Ако спите под 7 часа вероятността да ви повалят вируси е твърде голяма. Тогава рискът от подобни заболявания се увеличава три пъти, показват изследванията на медиците от Калифорния.

Ето и часовете сън, които авторитетният Американски национален фонд за сън препоръчва за хората от различните възрасти. Таблицата е изготвена в резултат на дългогодишни изследвания и се базира на над 300 научни публикации:

Възрастова група                               Часове за сън


Новородени                                              14-17
0-3 месеца

 

Бебета                                                       12-15
4-11 месеца

 

Деца                                                          11-14                        
1-2 години

 

Деца                                                         10-13
3-5 години

 

Ученици                                                    9-11
6-13 години

 

Тийнейджъри                                          8-10
14-17 години

 

Младежи                                                  7-9
18-25 години

 

Възрастни                                                 7-9
25-64 години

 

Възрастни                                                 7-8
Над 65 години