Кольо Парамов пред Lupa.bg : Държавата трябва да подпомогне не само бизнеса, но и обикновения българин

Коментар
15:30 - 08 Февруари 2021
8706
Кольо Парамов пред Lupa.bg: Държавата трябва да подпомогне не само бизнеса, но и обикновения българин

Как се разгръща пандемията във Великобритания и какви са финансовите последици от това и от излизането й от ЕС? Каква ще бъде тази година за България? Какви мерки трябва да се предприемат? Отговорите на тези и много други въпроси даде финансистът Кольо Парамов пред Lupa.bg

- Г-н Парамов наскоро се върнахте от Лондон, как е там обстановката, касаеща пандемията?

- Обстановката в цяла Великобритания е коренно различно от България, далеч по-лоша. Новите три щама- бразилският, южноафриканският и новият британски са много по-тежки от първия щам. Огромни ограничения има в самия град Лондон, които диктуват взимане на много крути мерки. Неслучайно тепърва се взема едно решение, вероятно от 1 март, да се блокира всяко посещение от чужбина, за да се преустанови директната връзка.

Налагат се стриктни мерки, които струват скъпо на посетителите. 

За десетдневния ограничителен период от влизането в страната, ще се налага пускане на 3 PCR теста, които са на самостоятелна схема, които струват от 150 паунда да всеки един и около десетдневно ограничително хотелско настаняване за собствена сметка. Това хотелско настаняване е от порядъка на 1000 паунда, отделно тестовете като се платят, това ще се отрази много негативно на всички, които искат да посетят Великобритания.

-Трудната ситуация сега съвпадна с излизането им ЕС, какви щети ще им бъдат нанесени по тази линия?

- Ограничителният режим, свързан с евросъюза стартово е много тежък за Великобритания. Най-вече защото всички схеми трябва да се уточнят отделно. Промененият директен митнически режим носи след себе си много ограничения на места. Това е голямо препятствие за пътуващите към и от страната. Има едно неофициално противоречие между самите англичани, които трябва да ползват пътните връзки за Европейския съюз към Франция и има едно тежко ограничение към чужденците, които влизат в самата страна. Този митнически режим предполага установяване на над 20 големи митнически пункта и още 50 по-малки, в които ще трябва да се назначат 30 000 служители, за да се контролира цялата страна. Ситуацията налага страната да поднови договорите така, както направиха с Турция, за специален внос. 40% от хранителните продукти на Великобритания се внасят от ЕС, като се има предвид, че тези 40% за една 70-милионна държава, е едно огромно количество. Целият обем, който съществува като порядък означава, че е самият съюз ще предприеме реципрочни мерки. Това в един момент ще ожесточи отношенията и се очаква особено в района на Шотландия да има доста несъгласуваност и проблемни мерки. Самата Шотландия не е съгласна да се спазват тези крути мерки. Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън се беше заканила да направи референдум, който да приложи друг тип мерки и оценка за мястото на Шотландия в Обединеното Кралство. Дано да се въздържат, защото в противен случай проблемът при Борис Джонсън може да излезе извън контрол.

Вътрешното противоречие в момента е много голямо.

Макар видимо да пазят етикецията, политическите играчи и онези, които искат да се възползват от разединяването на Великобритания, работят доста тихомълком.

- Ваши колеги смятат, че тази година ще бъде много тежка за България. Какво е вашето мнение?

-Още през януари прогнозирах, че февруари и март ще бъдат проблемни и то не заради друго, а заради протакането на забавените плащания на онези 511 млн. евро по линия на програмата за Ковид-19. Освен това не съм сигурен до каква стапен ще се оттъргува българският интерес докрай. Дано направим така че да предоговорим цялата схема и всички предприятия, които подадоха документи през март и април миналата година да вземат помощи, защото все още някои от тях не са взели нито един лев. Това означава, че или икономическото министерство не е направило пълна стиковка по отношение на тези кандидати за помощи, или бюджетът не е директно осигурил схемата по плащанията, или пък документите като изрядност не са достигнали необходимия обхват за да бъдат пренасочени средства към тези предприятия. Надявам се, документите да бъдат ускорени и предприятията да могат да получат помощ. Промишлената база не е толкова пострадала, колкото хотелиерската и ресторантьорската част. Те нямат средства за нулева самоиздръжка камо ли да обслужват кредити.

-Самият потребител също не е малко засегнат от цялата ситуация. Много хора останаха без работа...

-Там има много какво да се направи и трябва да вземем пример от САЩ и Англия, за да се подпомогнат хората.

До момента в целеви план не е платено нищо като пари за кризисна ситуация.

В САЩ раздадоха по 1500 долара на възрастен и 800 долара на деца до 16 години. Това при нас не е познато. Ние се разминахме с тези по 50 лв. за пенсионерите и някои целеви помощи за конкретни групи хора. В индивидуален план ние не сме направили нищо. По отношение на дребните фирми, които имат малки обороти, държавата не е предприела никаква помощ, за разлика от Великобритания. Там всяка фирма, която има оборот до 500 000 паунда годишно, имаше право на заем с държавна гаранция в рамките на 50 000 паунда, с едногодишен гратисен период по издължаване и с 5-годишен срок на погасяване. Сега правителството увеличи срока на погасяване на 10 години. Има много подходи за помощ и трябва да се мисли в тази посока.

-Предстоят ни избори на фона на пандемия и нажежена политическа обстановка. Очакви са вашите очаквания относно политическата сфера?

- Аз се включвам в защита на социалната теза на Марешки. Тезата в момента е възможно най-пълноценната като идея. От обединените социалдемократи ще участване в коалиция с г-н Марешки. Трите основни базови задачи са много важни. Първо исканията за безплатни лекарства за хората над 65 години, второ безплатни лекарства на хора до 18 години и трето- осигуряване на държавна петролна фирма, която да обезпечи и на север, и на юг по 50 бензиностанции, за да можем да балансираме цените на петролните продукти и на всичко останало. Тези три мерки, заедно с анжажимента да се разработи програма за търсене на средства за повишаване на минималната работна заплата и пенсия, са основата на социалната препратка на Марешки. Активизацията в това отношение, преобразява изцяло изборите- празнословието, всичко онова което минаваше по време на другите управленски екипи, довеждането на един Орешарски начело на държавата, фалита на КТБ и загубата на 6 млрд. лева целеви пари и предстояща загуба на още 4 млрд., говори че тези общи приказки които се ползваха преди и комбинирания вариант за правене на правителство от типа Орешарски, е пълна пародия на капитализъм.

Българският капитализъм е несъвършен и много нагъл.

Неслучайно пуснах скоро една статия за блокиране на капитализма от самия автор Карл Маркс. Той допуска сериозна грешка, касаеща следното- финансовият капитал никога не трябва да изпреварва в тежък програмен период индустриалния капитал. Финансовият капитал трябва да служи за подпомагане на индустриалния. Понеже сега тази матрица е обърната- финансовият капитал е напред,  и индустриалният не може да се препроектира и да вземе челно място, то България като малка държава, направи възможно най-лошия капитализъм. Българските политици трябва да осъзнаят това и трябва да върнат държавата там където, е мястото. Тези, които вкараха този злобен капитализъм- хората на Орешарски и хората на Станишев, нямат основание сега да говорят, че те могат да оправят нещата.