Козуначен ябълков сладкиш с пудинг и орехи
за 4 порции, 45 мин
Продукти
7 филии козунак – по около 60 г всяка
1 кг ябълки
1 л прясно мляко
3 яйца
1 пак. ванилов пудинг на прах
100 г захар
1 ч.л. канела
30 г масло
1 щипка сол
1 шепа нарязани орехови ядки
Приготвяне
Разбиват се яйцата с 500 мл прясно мляко и щипката сол. Накисват се цели филиите хляб.
Обелените и почистени от семето ябълки се нарязват на парченца и се смесват с 50 г захар, разбъркана с 1 с.л. пудинг на прах, с канелата и орехите.
В тавичка с размери около 30x20 см се редят на пластове филии напоен козунак, ябълки, козунак, ябълки.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 15-20 мин.
Сварява се крем от останалите прясно мляко, захар и пудинг на прах. Залива се сладкишът и се пече още 5 мин.
Може да се гарнира с пресни плодове
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.