Козунак с ягоди и ментова извара
за 6 порции, 25 мин
Продукти
400 г козунак
½ лимон
300 г извара (може да се замени с рикота, маскарпоне, заквасена сметана, изцедено кисело мляко)
3 с.л. сироп от мента (може да се замени с алкохолна ментова напитка)
2 стръка мента
750 г ягоди
75 г шамфъстък или други ядки
Приготвяне
Изцежда се лимоновият сок. Изварата се разбива с 2 с.л. лимонов сок и ментовия сироп.
Прибавят се нарязаните на дребно листенца мента и се разбърква.
Почистените ягоди се разполовяват. Ядките шамфъстък се нарязват едро.
Козунакът се нарязва на филийки и се запичат от двете страни на барбекю, скара, оребрен тиган.
Гарнират се с ментовата извара и с ягодите. Поръсва се с шамфъстъка.
Вместо ягоди, може да се използва друг плод по избор.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.