Козунак с ягоди и ментова извара

за 6 порции, 25 мин

Кухня
10:41 - 20 Април 2020
2281
Козунак с ягоди и ментова извара

Продукти

400 г козунак

½ лимон

300 г извара (може да се замени с рикота, маскарпоне, заквасена сметана, изцедено кисело мляко)

3 с.л. сироп от мента (може да се замени с алкохолна ментова напитка)

2 стръка мента

750 г ягоди

75 г шамфъстък или други ядки

 

Приготвяне

Изцежда се лимоновият сок. Изварата се разбива с 2 с.л. лимонов сок и ментовия сироп.

Прибавят се нарязаните на дребно листенца мента и се разбърква.

Почистените ягоди се разполовяват. Ядките шамфъстък се нарязват едро.

Козунакът се нарязва на филийки и се запичат от двете страни на барбекю, скара, оребрен тиган.

Гарнират се с ментовата извара и с ягодите. Поръсва се с шамфъстъка.

Вместо ягоди, може да се използва друг плод по избор.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.