Кристиан Ериксен: Интер, довери ми се!

Искам да бъда играчът, който прави разликата - този, който бележи, който създава, заяви датският национал на нерадзурите

Актуално интервю
11:18 - 20 Февруари 2020
3558
Кристиан Ериксен: Интер, довери ми се!

Датският национал Кристиан Ериксен най-сетне подписа с Интер. Тази вечер италианският гранд гостува в Разград на българския първенец Лудогорец в двубой от елиминационната фаза на Лига Европа, а феновете ще имат възможност да видят и на живо Ериксен на терена. Борбата за него беше голяма, но в крайна сметка той се озова в Милано, обличайки синьо-черния екип. Нерадзурите платиха за него 20 милиона евро на Тотнъм, а датчанинът сложи подписа си под 5-годишен договор с Интер - до юни 2024-та.

"Ювентус печели от дълго време и искаме да променим нещата. Аз съм тук за това. Решението да дойда в Интер беше почти естествено, търсех най-големия възможен клуб извън Висшата лига и го намерих", това бяха първите думи на Ериксен след идването му в Милано. Ето какво сподели той пред "Гадзета дело спорт".

- Кристиан, защо си в Интер?

- Защото рано или късно в живота трябва да вземаш различни решения. Нямаше нищо конкретно от Реал Мадрид. Интересът на Интер беше истински, те сериозно насочиха усилията си към мен. И в този момент започнах да си представям как играя тук. Срещнахме се и решението дойде почти естествено.

- Вярно ли е, че си започнал да се влюбваш в Интер, когато с Тотнъм се срещнахте с италианците в Шампионска лига миналата година?

- Аз се разписах и в двата мача, но не заради това съм тук. Играл съм на "Меаца" няколко пъти и това е невероятен стадион. Поглеждайки отвън, Интер се възприема като огромен клуб и това, което изпитвам сега, го потвърждава. Това е отбор с отлични играчи и ние се борим с Ювентус за титлата. Щастлив съм, че съм част от това.

- Кога разбра, че времето ти в Тотнъм е свършило?

- Миналият сезон казах пред един датски вестник, че искам да опитам нещо ново. Мислех, че ще си тръгна веднага, но тогава останах. През последните 6 месеца в Тотнъм трябваше да свиквам с различни ситуации. Ако не подпишеш нов договор в Англия, вече си извън сметките, не съществуваш. Когато феновете знаят, че искаш да си тръгнеш, ще ти кажат "не го прави", но трябва да си тръгнеш, когато е дошло времето: това е бизнес. Ето ме тук за ново предизвикателство.

- Какво ти каза Жозе Моуриньо?

- Той ми пожела най-доброто. Знаеше моето желание и затова изгради отбора си без мен. Бях ясен от самото начало.

- Беше ли ясен и с Конте?

- Нека ви кажа нещо - през последните ми няколко месеца в Тотнъм ми казваха да изляза на терена и "да се опитам да направя нещо". С Конте не беше така, той веднага подходи директно с мен. Разказа ми как ме вижда като футболист и какво иска от мен на терена с топка и без топка. Всичко е много по-организирано. Да, тренировките тук са много трудни, но аз съм готов.

- Колко пъти ти се обади Конте? Моуриньо се оплакваше от това...

- Жозе имаше предвид медиите. Говорих с Конте само веднъж, преди да дойда тук.

- Има много дискусии относно твоята позиция на терена. Къде искаш да играеш?

- Където мога да имам топката. Не ме интересува защото с Почетино играех и на крилото. Трябва да съм там, където мога да взема топката и да направя нещо. Конте играе с трима в средата и е малко по-различно, но важното е да имам възможност да създам нещо.

- В Италия те виждаме, заедно с Кристиано Роналдо, като най-силния играч, пристигнал през последните години. Чувстваш ли тежестта на тази отговорност?

- Не, защо? През последните години с Тотнъм и Дания винаги съм бил играчът с най-много отговорности на раменете си. Свикнал съм с това. Нищо не се променя за мен в Интер. Искам да бъда играчът, който прави разликата, този, който бележи, който създава. Ще отнеме време, това е очевидно, но във футбола не можеш да чакаш прекалено дълго, за да бъдеш решаващ играч.

- Вече взе участие и в дербито на Милано, макар и влизайки като резерва...

- Преди това бях гледал този мач по телевизията, но сега станах част и от него, беше различно от дербитата в Лондон, атмосферата беше също различна. Беше красиво.

- Ти и Ибра (бел. прев. - Златан Ибрахимович от Милан) имате едно общо нещо: Джон Стийн Олсен, който откри и двама ви.

- Той ми е разказвал много истории за Златан в Аякс. Ние сме различни, той е свикнал с това дерби, а аз дебютирах. Уесли Снайдер се разписа в дебюта си в дербито, двамата излязохме от Аякс, и ако аз също спечеля требъл, може би ще съм като него. Снайдер постигна страхотни неща, той беше страхотен играч. Но аз съм Ериксен.

- Можеш ли да ни разкажеш за пробите които си имал в Милан на 15 години?

- Пристигнах от Одензе в Миланело и останах два дни. Тренирах с младежите. На път за вкъщи си мислех: "Да отида ли? Може би няма да го направя." Италия изглеждаше твърде далеч от дома ми, а аз бях привързан към семейството си. Но те така и не ме потърсиха.

- Освен Ибра, от кой друг се страхуваш в този Милан?

- Моят приятел Кяер, аз съм говорил с него много пъти. Не, не се страхувам от никого. Имаме по-добра позиция в класирането.

- Дай ни причина Интер да спечели титлата за сметка на Ювентус.

- Разликата е малка, ние сме тук. Ювентус печели отдавна и искаме да променим нещата. И затова съм тук.

- Интер вече на едно ниво с тях ли е?

- Постоянството в победите е важен фактор и Ювентус го имат. Ще видим в края. Лацио също е в играта.

- Какво мислиш за Кристиано Роналдо?

- Той е специален, впечатляващ. Той не е свалил формата си от пристигането си тук, в Италия. Бих попитал него и Меси как е възможно да останем на това ниво толкова дълго. Тяхното постоянство е невероятно.

- Изненадан ли си какво прави Лукаку?

- Той вкара много и във Висшата лига. Сега вкарва още повече, дори с по-малко шансове на мач. Мисля, че нещо се промени с Конте, треньорът му помогна много. И наистина се надявам да продължава така.

- В Дания казват, че само Мортен Олсен и баща ти Томас се осмеляват да те критикуват.

- Не, не, други също са го правили.

- А Конте?

- Ами, все още не. Шегата настрана, Почетино винаги намираше начин да ми каже, ако нещо не беше наред. През 2018-та той дойде в Копенхаген и ме попита какво искам да правя в бъдеще. Тогава той подписваше нов договор и искаше да знае. Отговорих му, че съм готов да напусна Лондон. Дължа му толкова много. Той изведе Тотнъм отвъд границите, класирайки ни на финала в Шампионска лига.

- Какво има Интер, което Тотнъм няма?

- Търсех най-големия клуб извън Висшата лига. И го намерих. Кариерата на футболиста не трае много дълго, и трябва да опита различни неща.

- Ти, Лукаку, Санчес, Моузес, Йънг всички идвате от Висшата лига. Защо?

- Защото тази лига е това, което беше Серия "А" преди години. Там са най-силните играчи, те играят различен футбол от всяко друго първенство. Нормално е италианските клубове да гледат към Висшата лига в стремежа си да станат по-силни.

- Ливърпул ли е най-добрият отбор днес?

- Всички мислеха, че това е Сити. Но когато видиш Ливърпул... уау, какъв спектакъл. Те са изключителни и това, което правят е невероятно. Страшни са и мисля, че всички ги гледат с малко завист.

- Кой беше твоят детски идол?

- Във футбол мениджъра винаги съм бил треньор на Рома, харесвах Тоти. После, когато пораснах, се концентрирах само върху себе си, върху това как да израсна, без да гледам другите. Също така четях много за Михаел Лаудруп. Когато той играеше, аз бях много малък, но той беше най-добрият датски играч.

- Играеш ли още "Футбол Мениджър"?

- Не, сега съм семеен мъж. Семейството е всичко за мен.

- Какво мислиш за Брекзит?

- За да бъда честен, никой всъщност не знае какво се случва в Англия. Не се притеснявах за това, защото знаех, че рано или късно ще напусна страната.

- Бил ли си някога в Милано?

- Идвал съм няколко пъти в Италия, като дете. Бях с годеницата си преди 3 години в Милано - тя ме принуждаваше да пазаруваме през цялото време.

- Можеш ли да опишеш театъра "Ла Скала"?

- Не разбрах колко специална е атмосферата в театъра, но след като видях реакцията на другите, осъзнах. Не знаех историята, но беше забавен ден.

- Говориш ли вече италиански?

- Няколко думи, знам и една лоша.

- Можеш ли да кажеш Скудето?

- Да, да... Скудето! Конте и неговият щаб говорят италиански и аз разбирам достатъчно. Тези "технически" думи не са твърде трудни. Но е важно да го науча и ще взимам уроци с цялото ми семейство.

- Ти си футболен ентусиаст, но има ли нещо, което не ти харесва?

- Обичам всичко. С изключение на загубата.