Култовият роман „Плажът“ в ново издание за лятото

Дани Бойл екранизира бестселъра на Алекс Гарланд, а Леонардо Ди Каприо е в главната роля

Книги
12:25 - 18 Юли 2024
1153
Култовият роман „Плажът“ в ново издание за лятото

Шеметно приключение и неутолим, утопичен копнеж по дивото превръщат деветдесетарския роман „Плажът“ в култов, чиито статус не е променен до днес, почти 30 години след публикуването му. Книгата на Алекс Гарланд за трима приятели, които откриват земния рай на див остров в Тайландския залив, излиза в ново, подобрено издание под знака на издателство „Кръг“ – познатият превод на Албена Левакова е ревизиран, а корицата е на Наталия Чайкина.

Британският писател и сценарист Алекс Гарланд дебютира с „Плажът“, когато е едва на 26 години. Романът бързо се превръща в бестселър и му спечелва място в гилдията на най-добрите антиутописти. А един от най-нашумелите в онези години режисьори – Дани Бойл, екранизира историята, вграждайки я завинаги в пантеона на бунтарската култура.

Ричард, Етиен и Франсоаз са отегчени в Банкок и затова решават да задоволят копнежа си по приключения, като се впуснат в търсене на мистериозен остров. Те разполагат само с ръчно рисувана карта, завещана им от чудак с прякор Дъфи. След едно нелеко пътуване тримата откриват привидно безлюдно късче от Тайландския залив, в чиято сърцевина се крие съвършеният плаж. Той приютява тайна общност от млади, отегчени от цивилизацията хора, които доброволно са се отказали от градските удобства в името на личната свобода.

Убедени, че са открили Едем на Земята, новодошлите постепенно разбират, че раят е като детска площадка. Съществуват съперничества и напрежения. Има мъжкари, които се бият в гърдите и се борят за внимание. Бързо става ясно, че за да съхранят утопията, героите трябва да платят висока цена... Опиянени от дрога и възбуда, те прекрачват собствените си граници и стигат до крайности.

Но „Плажът“ не е просто история за безгрижния живот на група отшелници, изолирали се на вълшебен остров.

Романът е болезнена антиутопия за лудостта на изгубения, млад човек, който няма цел, нито дом.

 Алекс Гарланд проникновено улавя драмите и кризите на 30-годишните от края на XX в. и болезнено иронизира тяхната безпътица. Именно това, а не привидният приключенски сюжет вдъхновява и Дани Бойл. Тъкмо в този негов филм Леонардо ДиКаприо прави една от незабравимите си роли като главния герой Ричард.

Алекс Гарланд (1970) е английски писател, сценарист и режисьор. Добива голяма популярност с дебютния си роман „Плажът“, след който пише oще две книги: „Тесеракт“ и „Кома“. Работи с Дани Бойл и като сценарист на филмите „28 дни по-късно“ и „Проектът „Съншайн“. За първата си режисьорска творба „Ex Machina: Бог от машината“ Гарланд е номиниран в категориите „Дебют“ (БАФТА) и „Най-добър оригинален сценарий“ (БАФТА и „Оскар“).