Кюфтенца със зелен фасул и бекон (+ кисело мляко със синьо сирене)

за 4 порции, 140 мин

Кухня
07:45 - 20 Август 2024
6992
Кюфтенца със зелен фасул и бекон (+ кисело мляко със синьо сирене)

Продукти

400 г кайма - телешка, свинска, агнешка, смес

1 филия хляб

1 скилидка чесън

2 ч.ч. кисело мляко

1 яйце

400 г зелен фасул

300 г зърна бакла (може да се замени с грах)

2 глави лук

80 г пушен бекон

50 г синьо сирене

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Хлябът се накисва в студена вода. Обеленият чесън се наситнява.

Каймата се омесва с изстискания хляб, чесъна, ½ ч.ч. кисело мляко, яйцето, сол и черен пипер. Оформят се малки или по-големи кюфтета.

Обеленият лук се наситнява. Беконът се нарязва на малки кубчета.

Баклата и зеленият фасул се бланшират във вряща подсолена вода около 5 мин. Отцеждат се и се смесват с бекона и лука.

Останалото кисело мляко се смесва с натрошеното синьо сирене.

Кюфтетата се изпържват до леко златисто. Подреждат се в тавичка и се заливат със соса от киселото мляко.

Пече се в загрята фурна на 220 градуса кратко до златисто.

Кюфтетата със соса се гарнират със зеления фасул и баклата.