Кюфтенца със зелен фасул и бекон (+ кисело мляко със синьо сирене)
за 4 порции, 140 мин
Продукти
400 г кайма - телешка, свинска, агнешка, смес
1 филия хляб
1 скилидка чесън
2 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
400 г зелен фасул
300 г зърна бакла (може да се замени с грах)
2 глави лук
80 г пушен бекон
50 г синьо сирене
сол и черен пипер
Приготвяне
Хлябът се накисва в студена вода. Обеленият чесън се наситнява.
Каймата се омесва с изстискания хляб, чесъна, ½ ч.ч. кисело мляко, яйцето, сол и черен пипер. Оформят се малки или по-големи кюфтета.
Обеленият лук се наситнява. Беконът се нарязва на малки кубчета.
Баклата и зеленият фасул се бланшират във вряща подсолена вода около 5 мин. Отцеждат се и се смесват с бекона и лука.
Останалото кисело мляко се смесва с натрошеното синьо сирене.
Кюфтетата се изпържват до леко златисто. Подреждат се в тавичка и се заливат със соса от киселото мляко.
Пече се в загрята фурна на 220 градуса кратко до златисто.
Кюфтетата със соса се гарнират със зеления фасул и баклата.