Лагард: ЕЦБ няма да раздава "пари, паднали от небето"

Икономика
14:59 - 22 Април 2020
2128
Лагард: ЕЦБ няма да раздава "пари, паднали от небето"

Предоставянето на директни заеми на правителствата би било незаконно, а раздаването на пари на гражданите би било трудно. Това заяви управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард и така очерта линията, която ЕЦБ няма да премине в подпомагането на засегнатите от коронавируса държави, съобщава Ройтерс.

През настоящата година ЕЦБ ще закупува главно държавни облигации на стойност 1,1 трилиона евро, за да запази евтиното кредитиране на правителства, домакинства и компании, които се борят с пандемията.

След като Английската централна банка вече стартира директно кредитиране на британското правителство, инвеститорите започнаха да спекулират кои други централни банки ще последват нейния пример, тъй като светът се бори с най-лошата рецесия от почти един век.

Кристин Лагард обаче очерта линията, която ЕЦБ няма да прекрачи по отношение на директно закупуване на дълг от правителствата в еврозоната и "поля със студен душ" възможността за политиката, известна като "хеликоптерни пари", по отношение на директно финансиране на домакинствата.

"Хеликоптерните пари" или още "пари, паднали от небето" представляват току-що напечатани банкноти от дадена централна банка, които да се предоставят директно в ръцете на гражданите.

Ройтерс напомня, че ЕЦБ беше основният източник на стимули за икономиката на еврозоната от началото на коронавирусната криза.

В същото време спорещите държави-членки на ЕС изглежда се приближават към постигането на съгласие да използват общия европейски дългосрочен бюджет за възобновяване на икономическия растеж, но срещата на върха на европейските лидери в четвъртък вероятно ще отложи всяко окончателно решение на спорните детайли, отбелязва БНР.