Лавров: Русия няма да се моли на ЕС да свали санкциите заради Крим

Пандемията трябва да подейства на всички страни като "ваксина срещу егоизма", смята руският външен министър

Русия
19:03 - 14 Април 2020
1927
Лавров: Русия няма да се моли на ЕС да свали санкциите заради Крим

Русия и САЩ са готови да обсъждат по същество въпросите на стратегическата стабилност, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в онлайн интервю за руски и чуждестранни медии, предаде ТАСС. Той отбеляза, че неговата страна се стреми към по-конкретни дискусии, включително за Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (Нов СТАРТ). Според Лавров Русия е открита за диалог със САЩ по новите перспективни разработки, включително за хиперзвуковото оръжие, при отчитането на "всички фактори, които влияят на стратегическата стабилност".

По думите на министъра Русия няма да умолява Европейския съюз да отмени в условията на пандемията санкциите, наложени през 2014 г. заради анексирането на Крим. "Ако ЕС разбере, че този метод се е изчерпал и се откаже от тези решения", то Русия ще отвърне със "взаимност". Но не възнамеряваме да молим да бъде направено това, подчерта Лавров.

На срещата на високо равнище на страните постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, предложена от Русия, трябва да се обсъди и функционирането на международните институти след края на коронавирусната пандемия, каза още руският пръв дипломат.

Според него кризата около пандемията трябва да подейства на всички страни като "ваксина срещу егоизма". Лавров изказа наблюдение, че преобладава "колективният подход" за преодоляване на кризата, но спомена за "егоистични прояви в поведението на някои страни". "Трябва да се надяваме и всички да направим така, че кризата да стане ваксина срещу егоизма, ваксина срещу месианството и ваксина срещу изкушението да продължиш да решаваш проблемите си за сметка на други страни", каза Сергей Лавров в интервюто. Той отбеляза, че Русия оказва помощ на Италия в борбата с коронавируса след директна молба от страна на италианския премиер Джузепе Конте.

Лавров разкритикува и кампанията, която по думите му се води в САЩ, за дискредитиране на кубинските лекари, борещи се с пандемията от Ковид-19. Той обърна внимание, че САЩ възпрепятстват доставката за Куба на хуманитарна помощ за борба с разпространението на коронавируса.

Лавров защити също така съюзника на Русия - Китай - срещу искания на западни представители Пекин да плати компенсации заради пандемията от коронавируса. Той определи тези искания като "напълно неприемливи" и каза, че косата му се изправя, когато чуе подобно нещо.

В медии се появиха информации, че американски и британски представители са предложили да се искат компенсации от Китай заради пандемията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече новия коронавирус "китайски вирус" и заплаши да оттегли финансирането за Световната здравна организация, която той нарече "китайскоцентрична", припомня ДПА.

По повод на пандемията днес Лавров каза, че това е бедствие, което засяга всички и че всички могат да се борят срещу него само ако са заедно.