Лазаня с броколи и шунка
за 2 порции, 40 мин
Продукти
400 г броколи
150 мл прясно мляко
250 мл течна готварска сметана или още прясно мляко
1 ч.л. брашно
сол, черен пипер и индийско орехче
100-150 г варена шунка
100 г жълто сирене по избор – може кашкавал
4 кори за лазаня
Приготвяне
Броколите се нарязват на розички и се бланшират във вряща подсолена вода 2-3 мин. Изплакват се със студена вода и се отцеждат.
Кипват се заедно течната сметана и прясното мляко. Добавя се разтвореното в малко студена вода брашно и се разбърква на котлона до сгъстяване на соса. Подпрява се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Прибавят се броколите в горещия сос.
Подрежда се на пластове, като се редуват корите за лазаня, а между тях сосът с броколите, варена шунка, нарязана на кубчета или лентички, настъргано жълто сирене.
Завършва се с кора за лазаня и бял сос, в който не са останали беоколи. Поръсва се с жълто сирене.
Пече се в загрята умерена фурна до златиста коричка – около 20 мин.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.