Лазаня със спанак и сьомга

за 6 порции, 45 мин 

Кухня
14:51 - 08 Август 2019
3298
Лазаня със спанак и сьомга

Продукти

500 г спанак

600 г сьомга филе без кожа

1 глава лук

1 скилидка чесън

1 с.л. зехтин или олио

сол, черен пипер, бял пипер, индийско орехче, магданоз или мента, джоджен

40 г масло

20 г брашно

500 мл прясно мляко

9 кори за лазаня

80 г жълто сирене по избор

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в загретия зехтин или олио около 1 мин.

Добавя се спанакът и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Готви се около 5 мин. да се изпари течността.

Прибавя се наситненият магданоз или мента, джоджен и се разбърква.

Разтопява се маслото и се запържва брашното. Разрежда се с прясното мляко и къкри 5 мин. с разбъркване. Подправя се със сол, бял пипер и лимонов сок.

В намазнена тавичка се подреждат 3 листа лазаня. Покриват се с 1/3 от соса.

Разстила се половината спанак и половината филе сьомга на филийки.

Подреждат се още 3 листа лазаня, още 1/3 сос, останалият спанак и останалата сьомга.

Затваря се с останалите 3 листа лазаня и се полива с останалия сос.

Поръсва се с настърганото жълто сирене.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 30 мин.

Лазанята се приготвя по същия начин с друга риба по избор и/или друг листен зеленчук.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев. Търсете новия брой с акценти "Доматена супа в 6 пресни билкови варианта" и "Новият хит: Динена туршия".