Лазаня със спанак и сьомга
за 6 порции, 45 мин
Продукти
500 г спанак
600 г сьомга филе без кожа
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин или олио
сол, черен пипер, бял пипер, индийско орехче, магданоз или мента, джоджен
40 г масло
20 г брашно
500 мл прясно мляко
9 кори за лазаня
80 г жълто сирене по избор
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в загретия зехтин или олио около 1 мин.
Добавя се спанакът и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Готви се около 5 мин. да се изпари течността.
Прибавя се наситненият магданоз или мента, джоджен и се разбърква.
Разтопява се маслото и се запържва брашното. Разрежда се с прясното мляко и къкри 5 мин. с разбъркване. Подправя се със сол, бял пипер и лимонов сок.
В намазнена тавичка се подреждат 3 листа лазаня. Покриват се с 1/3 от соса.
Разстила се половината спанак и половината филе сьомга на филийки.
Подреждат се още 3 листа лазаня, още 1/3 сос, останалият спанак и останалата сьомга.
Затваря се с останалите 3 листа лазаня и се полива с останалия сос.
Поръсва се с настърганото жълто сирене.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 30 мин.
Лазанята се приготвя по същия начин с друга риба по избор и/или друг листен зеленчук.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев. Търсете новия брой с акценти "Доматена супа в 6 пресни билкови варианта" и "Новият хит: Динена туршия".