Лекари щели да абортират живо и здраво бебе 

Майката на малката Дарина разказа ужасяващи подробности за докторското безхаберие

Новини
18:00 - 22 Март 2019
2726
Лекари щели да абортират живо и здраво бебе 

Майка на едногодишно момиченце от Добрич разказа ужасяващи подробности около бременността си, раждането на детенцето и действията на докторите, които за малко не го убили. 

Когато Борислава Иванова е в 13-а седмица от бременността (началото на 4-и месец - б.р.), медикът, който я следи е видял нещо притеснително на редовни видеозон. Д-р Петев от Добрич я изпратил при своя колега д-р Стоилов, който потвърдил съмненията му за уголемена нухална гънка. Това е един от маркерите за хромозомна аномалия и често се свързва с развитието на Синдрома на Даун. Бъдещата майка решава да се подложи на скъпо изследване за генетични малформации, но получава напълно "чист" резултат.

В 18-та гестационна седмица тя отново се връща при д-р Петев, който този път открива друг проблем. Нарича го "нещо" в гръдната кухина на бебето и й препоръчал отново да направи консултация с друг специалист, защото той не знаел какво е, но бил на мнение, че бременността трябва да се прекъсне. 

Притеснената бъдеща майка се доверила на д-р Румяна Николова, която пък я препратила за 4-Д ехография на плода при д-р Мартин Милев. Диагнозата на този медик била единствено "Не, не, махайте го, че ако се забавиш, ще умре в теб и ти ще умреш. Цялото е в отоци, на врата, на краката, на ръцете, главата. Навсякъде има. Отделно сърцето е от дясно и няма стомах. Има колеги от София, дето се мъчат да изсмуква течност от отоци вътреутробно, ама то по-скоро експериментират, щото са го правили броени пъти, пък и то като няма стомах, не можете да го спасите", са точните думи на доктора. Издал дори документ за прекратяване на бременността.

Разтреперана, тя се връща при "своя" лекар - д-р Петев, който "насрочва" аборта още за следващия ден и се наема лично да го извърши. Борислава обаче му казва, че смята да се допита и до специалистите във Варна, а той на свой ред се опитва да я разубеди. Тя заминава за морската столица, където преглед на бебенцето прави д-р Желев, който също "хваща" притеснителна находка, но далеч не е категоричен, че трябва да се направи аборт. Обяснява й и че бременност се прекъсва само след препоръка на лекарска комисия - процедура, която медиците в Добрич не са спазили.

Следва пътуване до София, където Борислава се подлага на пореден преглед в частен медицински център. И там съветът е да се пристъпи към махане на плода, защото прогнозата е, че детето няма да оцелее до първата си годинка. "Видя, че има 6 пръста на едната ръка. Издаде ми документ за аборт. Върнах се във Варна и ги подадох към комисията. Нейното решение щеше да дойде след 3 дни. Прибрахме се у дома и след като никой не ми звънна след 3 дни започнах да търся в интернет лекар, който може да ми помогне", разказва майката. Свързала се с един от сочените за най-добри специалисти в страната по фетална медицина - д-р Чавеева в София, на която се обадила по телефона и обяснила ада, през който преминава.

"Тръгнахме за София, когато във Варна бяха дали разрешение за аборт. Последва: "Нищо му няма на бебето! Леко уголемена нухална гънка, но при наличие на тест, доказващ, че няма аномалии, всичко останало беше идеално", добавя Иванова. Когато се връща във Варна, за да изтегли документите си, лично в кабинета си я кани шефът на болницата, за да поиска обяснение как така се отказва от аборта. Тя пък му предоставя документи от прегледа в София. В следващите месеци тя ходи на ежеседмични консултации, а бебето продължава да се развива нормално. 

Дарина се ражда естествено. Напълно здрава е, има стомах, няма отоци, без 6-и пръст на ръката си е и няма и симптом, че нещо нередно е имало, докато е била в корема на майка си. Днес момиченцето се учи да ходи, а майката съветва всички бременни жени, чули съвета "аборт", да не прибягват до него, а да потърсят второ, дори трето лекарско мнение.