Лихварят Менду плаче в съда: На много хора съм помогнал, ама завистта е голяма

Плащал съм всяка година данъци, изряден съм, кълне се обвиняемият Стефан Асенов

Крими
16:32 - 23 Май 2020
5840
Лихварят Менду плаче в съда: На много хора съм помогнал, ама завистта е голяма

Пет дни не съм ял и пил. На много хора съм помогнал. Хранил съм ги и имам клипове. Жена ми по 24 часа пържеше и готвеше. Но завистта е голяма. Храни куче, да те лае. Това заяви в пловдивския окръжен съд 49-годишният Стефан Асенов по прякор Менду. Срещу него са повдигнати 4 обвинения - за лихварство, пране на пари, укриване на налози и предоставяне на помещения за сексуални услуги.

Ромът от Аджисан махала в Пловдив бе задържан преди дни. Прокуратурата обяви, че притежава 15 имота и новострояща се 6-етажна кооперация под тепетата, 60 луксозни коли, автосалон и магазини и голяма сума пари в чужда държава. Установено е, че Менду е поддържал контакти с хора на всички нива в държавните институции, ял и пил с полицаи, бопаджии и магистрати.

В съда, където се разгледа мярката му за неотклонение, Стефан Асенов каза, че до 2018 г. са му правени данъчни ревизии, като на два пъти е проверяван от Икономическа полиция. Според адвоката му Атанас Атанасов не са открити нарушения. 

"Стефан Асенов редовно е подавал данъчни декларации и е плащал всяка година налози от 12 000 до 15 000 лева. Само за последната година не е внесъл 11 000 лв. заради пандемията", добави защитникът.

Според разследващите Менду е укрил 50 000 лв. налози.

Прокурорът Анелия Трифонова посочи, че престъпната дейност на Асенов е от дълъг период. За някои от деянията можело да се окаже, че е изтекла давността. Обвинителката предостави на съда доказателства за собствеността на Стефан Асенов и Катя Симеонова, с която той живее на семейни начала. В залата стана ясно, че имали и къща в Одрин.

При разпитите Катя е твърдяла, че не е знаела за лихварската дейност на мъжа си. Тя обаче е държала ключа за семейната каса, а вътре е имало много обици, 7-8 часовника, пръстени, оставени като залог от длъжниците, посочи прокурор Трифонова.

Жената на Менду е привлечена към наказателна отговорност за пране на пари - на нейно име се водят куп имоти и коли. 

Девер й Антон пък е наел хотел "Мерита" и е предоставял помещения в него на проститутки.

И тримата остават в ареста, реши съдът.