Лимонов сладкиш с ананас
за 12-15 парчета, 50 мин
Продукти
1 ананас около 1 кг или 12-15 шайби ананас от консерва
2 лимона
200 г масло
200 г пудра захар
1 щипка сол
4 яйца
280 г брашно
60 г нишесте
2 ч.л. бакпулвер
6 с.л. портокалов сок
12-25 захарни коктейлни черешки или от черешово сладко
150 г конфитюр от кайсии или друг по избор
Приготвяне
Ананасът се обелва, нарязва се на 12-15 филийки с дебелина 7 мм и се изрязва вътрешната твърда част.
Настъргва се кората на лимоните и се изцежда 8 с.л. сок.
Разбива се маслото със захарта, лимоновата кора и щипка сол на гладък крем.
Добавят се разбитите яйца и се разбърква.
Прибавят се брашното, нишестето и бакпулверът и отново се разбърква.
Накрая се слагат 5 с.л. лимонов сок и портокаловият сок и всичко се разбърква на гладко тесто.
Разстила се в намазнена тава. Отгоре се подреждат шайбите ананас.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 25 мин.
След 15 мин. печене се поставя по 1 черешка в дупките на ананасовите шайби и печенето продължава.
Още горещ сладкишът се полива с кайсиевото сладко, разбъркано с останалия лимонов сок.
Очаквайте специално издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. с избрани, топ рецепти от списанието.