Лимонов сладкиш с ананас

за 12-15 парчета, 50 мин

Кухня
13:20 - 16 Януари 2020
4078
Лимонов сладкиш с ананас

Продукти

1 ананас около 1 кг или 12-15 шайби ананас от консерва

2 лимона

200 г масло

200 г пудра захар

1 щипка сол

4 яйца

280 г брашно

60 г нишесте

2 ч.л. бакпулвер

6 с.л. портокалов сок

12-25 захарни коктейлни черешки или от черешово сладко

150 г конфитюр от кайсии или друг по избор

 

Приготвяне

Ананасът се обелва, нарязва се на 12-15 филийки с дебелина 7 мм и се изрязва вътрешната твърда част.

Настъргва се кората на лимоните и се изцежда 8 с.л. сок.

Разбива се маслото със захарта, лимоновата кора и щипка сол на гладък крем.

Добавят се разбитите яйца и се разбърква.

Прибавят се брашното, нишестето и бакпулверът и отново се разбърква.

Накрая се слагат 5 с.л. лимонов сок и портокаловият сок и всичко се разбърква на гладко тесто.

Разстила се в намазнена тава. Отгоре се подреждат шайбите ананас.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 25 мин.

След 15 мин. печене се поставя по 1 черешка в дупките на ананасовите шайби и печенето продължава.

Още горещ сладкишът се полива с кайсиевото сладко, разбъркано с останалия лимонов сок.

Очаквайте специално издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. с избрани, топ рецепти от списанието.