Лимонова супа с ориз и билка
за 4 порции, 45 мин
Продукти
1 л зеленчуков бульон
100 г дълъгозърнест ориз или друг по избор
3 лимона
3 жълтъка
сол и черен пипер
1 щипка счукан бахар
4 с.л. наситнена прясна билка по избор
Приготвяне
Кипва се бульонът, добавя се оризът и се готви на тих огън около 25 мин.
1 лимон се нарязва на тънки резенчата. На останалите лимони се настъргва фино кората, изцеждат се и сокът се разбърква с жълтъците.
Добавя се постепенно с разбъркване около 200 мл от горещия бульон. Застройката се връща в супата с разбъркване.
Прибавя се лимоновата кора, като се оставя малко за поръсване. Подправя се със сол, черен пипер и бахар.
Супата се гарнира с лимоновите резени, поръсва се със заделената лимонова кора и с прясната билка.
Вместо с ориз, супата може да се приготви с булгур, кускус, фиде или друга дребна паста, като се съобрази времето за готвене.