Лимонова торта с бадеми

за 12 парчета, 90 мин

Кухня
09:05 - 07 Март 2020
6505
Лимонова торта с бадеми

Продукти

140 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

130 г масло

320 г захар

4 яйца

4 с.л. прясно мляко

1 щипка сол

50 г белени бадеми

100 мл лимонов сок

30 г царевично нишесте

500 мл течна сметана за разбиване

2 ч.л. пудра захар

 

Приготвяне

Разбива се маслото със 100 г захар. Прибавя се брашното с бакпулвера и се разбърква на пухкава смес.

Постепенно се добавят жълтъците и прясното млякото с разбъркване до гладко тесто. Разстила се на дъното на форма за торта.

Белтъците се разбиват с щипката сол. Добавят се 120 г захар и се разбива на твърд сняг. Намазва се  плътно тестото във формата.

Поръсва се с бадемите, нарязани на люспи.

Пече се в загрята на 150 градуса фурна до леко зачервяване. Оставя се да изстине.

Останалата захар се кипва със 150 мл вода.

Лимоновият сок се разбърква с нишестето и се сипва бавно във врящия сироп с разбъркване. Къкри на тих огъна да се посгъсти. Оставя се да изстине напълно, като често се разбърква.

Добавя се разбитата сметана и се разбърква на гладък крем.

Изпеченият блат се разрязва напречно на две.

Горната част се разрязва на 12 парчета.

Долната част се намазва обилно с лимоново-сметановия крем.

Парчетата се сглобяват отново едно по едно върху крема.

Поръсва се с пудрата захар.

Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.