Лимонова торта с бадеми
за 12 парчета, 90 мин
Продукти
140 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
130 г масло
320 г захар
4 яйца
4 с.л. прясно мляко
1 щипка сол
50 г белени бадеми
100 мл лимонов сок
30 г царевично нишесте
500 мл течна сметана за разбиване
2 ч.л. пудра захар
Приготвяне
Разбива се маслото със 100 г захар. Прибавя се брашното с бакпулвера и се разбърква на пухкава смес.
Постепенно се добавят жълтъците и прясното млякото с разбъркване до гладко тесто. Разстила се на дъното на форма за торта.
Белтъците се разбиват с щипката сол. Добавят се 120 г захар и се разбива на твърд сняг. Намазва се плътно тестото във формата.
Поръсва се с бадемите, нарязани на люспи.
Пече се в загрята на 150 градуса фурна до леко зачервяване. Оставя се да изстине.
Останалата захар се кипва със 150 мл вода.
Лимоновият сок се разбърква с нишестето и се сипва бавно във врящия сироп с разбъркване. Къкри на тих огъна да се посгъсти. Оставя се да изстине напълно, като често се разбърква.
Добавя се разбитата сметана и се разбърква на гладък крем.
Изпеченият блат се разрязва напречно на две.
Горната част се разрязва на 12 парчета.
Долната част се намазва обилно с лимоново-сметановия крем.
Парчетата се сглобяват отново едно по едно върху крема.
Поръсва се с пудрата захар.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.