Лимонови шницели с розмарин и каперси

за 2 порции, 30 мин

Кухня
11:26 - 09 Май 2020
2760
Лимонови шницели с розмарин и каперси

Продукти

2 телешки или свински шницела – по около 150 г всеки, или вратни пържоли, котлети

300 мл телешки или друг бульон

1 лимон

сол и черен пипер

40 г брашно

3 с.л. зехтин или олио

100 мл бяло вино

2 клонки розмарин

2 с.л. каперси или нарязани зелени маслини

2 ч.л. царевично нишесте

1 ч.л. кафява захар

 

Приготвяне

Телешкият бульон се кипва и ври, докато остане наполовина.

2/3 от лимона се нарязва на тънки филийки. От останалия се настъргва кора и се отцежда сокът.

Шницелите се начукват леко между два листа прозрачно фолио. Подправят се със сол и черен пипер и се овалват в брашното.

Запържват се на силен огън в горещия зехтин или олио от двете страни по 1-2 мин. Изваждат се от тигана.

Сипва се в тигана бялото вино и се деглазира като къкри няколко минути с разбъркване.

Продължава да къкри, като се добавят редуцираният бульон и лимоновият сок.

Сосът се сгъстява с разтвореното в малко вода нишесте. Прибавят се каперсите.

Овкусява се със сол, черен пипер, лимонова кора и кафявата захар.

Шницелите се връщат за кратко в соса, заедно с розмарина.

Маха се всичко от котлона и се гарнира с резените лимон.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.