Лимонови шницели с розмарин и каперси
за 2 порции, 30 мин
Продукти
2 телешки или свински шницела – по около 150 г всеки, или вратни пържоли, котлети
300 мл телешки или друг бульон
1 лимон
сол и черен пипер
40 г брашно
3 с.л. зехтин или олио
100 мл бяло вино
2 клонки розмарин
2 с.л. каперси или нарязани зелени маслини
2 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. кафява захар
Приготвяне
Телешкият бульон се кипва и ври, докато остане наполовина.
2/3 от лимона се нарязва на тънки филийки. От останалия се настъргва кора и се отцежда сокът.
Шницелите се начукват леко между два листа прозрачно фолио. Подправят се със сол и черен пипер и се овалват в брашното.
Запържват се на силен огън в горещия зехтин или олио от двете страни по 1-2 мин. Изваждат се от тигана.
Сипва се в тигана бялото вино и се деглазира като къкри няколко минути с разбъркване.
Продължава да къкри, като се добавят редуцираният бульон и лимоновият сок.
Сосът се сгъстява с разтвореното в малко вода нишесте. Прибавят се каперсите.
Овкусява се със сол, черен пипер, лимонова кора и кафявата захар.
Шницелите се връщат за кратко в соса, заедно с розмарина.
Маха се всичко от котлона и се гарнира с резените лимон.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.