Литва е готова да прати свои военни в Украйна

Украйна
12:54 - 08 Май 2024
1926
Литва е готова да прати свои военни в Украйна

Литва е готова да изпрати свои военни на тренировъчна мисия в Украйна въпреки ядрените заплахи от страна на Русия. Новината оповести министър-председателят на прибалтийската република Ингрида Шимоните в интервю за Файненшъл таймс, публикувано на 8 май.

Нейните коментари дойдоха след съобщението на руското Министерство на отбраната, че силите на диктатора Владимир Путин се готвят да проведат тактически учения с ядрени оръжия в отговор на западните „заплахи и провокации“.

„Ако мислехме само за руския отговор, тогава не бихме могли да изпратим нищо. Всяка втора седмица чувате, че някой ще бъде бомбардиран с ядрено оръжие", каза Шимоните пред ФТ относно възможността за литовски военни в Украйна. Литва, която е член на ЕС и НАТО, по-рано предложи да изпрати свои войски в Украйна с цел обучение, но Киев все още не е отправил такова искане.

Шимоните добави, че има разрешение от парламента във Вилнюс да изпрати войски в Украйна с цел обучение.

За западни военни в Украйна се заговори от края на февруари, когато френският президент Еманюел Макрон не изключи пращане на сухопътни войски там в бъдеще. Миналата седмица той обяви пред Икономист при какъв сценарий ще се случи това.

В понеделник, 6 май, Русия привика посланика на Франция, за да осъди „провокативната“ политика на Париж. „Това е напълно нов кръг на ескалация на напрежението. Той е безпрецедентен и изисква специални мерки", заяви говорителят на Путин - Дмитрий Песков.

Освен Макрон, Русия разкритикува и външния министър на Великобритания Дейвид Камерън за това, че според него Киев има право да нанася удари по цели на територията на Русия.

Междувременно италианският ежедневник Corriere Della Sera, позовавайки се на проектодокумент на НАТО, съобщи, че западният военен алианс планира да приеме резолюция да не се изпращат военни на фронта в Украйна. Твърди се, че документът ще бъде гласуван на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Същевременно стана ясно, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е отказала да наблюдава изборите в Литва поради недопускането на наблюдатели от Русия и Беларус.