Лучен стек с плодово вино

за 2 порции, 20 мин

Кухня
17:53 - 20 Януари 2020
2618
Лучен стек с плодово вино

Продукти

2 телешки стека или свински вратни пържоли – по 150 г

2-3 глави червен лук

2 с.л. зехтин или олио

2 с.л. масло

1 ч.л. суха мащерка или 1 с.л. наситнена прясна

½ ч.л. иглички розмарин

150 мл плодово вино или полусухо червено от грозде

2 с.л. балсамов оцет

наситнен магданоз

черен пипер и сол

 

Приготвяне

Стековете се посоляват и се изпържват от едната страна около 4 мин. в половината загрят зехтин или олио.

Обръщат се да се пържат още толкова. Поръсват с мащерката и розмарина.

Слага се върху всеки по 1 ч.л. масло. Изваждат се, завиват се във фолио и се оставят на топло.

Нарязаният на едро лук се запържва в останалия зехтин. Посолява се и се поръсва с черен пипер.

Сипва се виното и се оставя да къкри докато се поизпари. Подправя се с балсамовия оцет и се разбърква.

Маха се от котлона и отгоре се слагат стековете.

Гарнира се с топчета от останалото масло, разбъркано с магданоз.

Очаквайте специално издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. с избрани, топ рецепти от списанието.