Лучен стек с плодово вино
за 2 порции, 20 мин
Продукти
2 телешки стека или свински вратни пържоли – по 150 г
2-3 глави червен лук
2 с.л. зехтин или олио
2 с.л. масло
1 ч.л. суха мащерка или 1 с.л. наситнена прясна
½ ч.л. иглички розмарин
150 мл плодово вино или полусухо червено от грозде
2 с.л. балсамов оцет
наситнен магданоз
черен пипер и сол
Приготвяне
Стековете се посоляват и се изпържват от едната страна около 4 мин. в половината загрят зехтин или олио.
Обръщат се да се пържат още толкова. Поръсват с мащерката и розмарина.
Слага се върху всеки по 1 ч.л. масло. Изваждат се, завиват се във фолио и се оставят на топло.
Нарязаният на едро лук се запържва в останалия зехтин. Посолява се и се поръсва с черен пипер.
Сипва се виното и се оставя да къкри докато се поизпари. Подправя се с балсамовия оцет и се разбърква.
Маха се от котлона и отгоре се слагат стековете.
Гарнира се с топчета от останалото масло, разбъркано с магданоз.
Очаквайте специално издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. с избрани, топ рецепти от списанието.