Лучено телешко с бира по белгийски
за 6 порции, 150 мин
Продукти
800 г говеждо/телешко месо без кост - плешка, бут
2-3 клонки мащерка
400 г лук
2 скилидки чесън
3 с.л. олио
4 с.л. брашно
½ лимон
250 мл зеленчуков бульон
330 мл тъмна бира – може и светла
сол и черен пипер
Приготвяне
Телешкото месо се нарязва на кубчета 3-4 см. Обелените лук и чесън се нарязват фино на филийки.
Месото се овалва в брашното и се изтръсква да изпадне излишното. Изпържва се на 2 порции в загрятото олио и се изважда.
В същата мазнина се запържват заедно лукът и чесънът около 10 мин. Връща се месото.
Сипват се бульонът, бирата, поръсва се с листенцата мащерка, настърганата лимонова кора, сол и черен пипер.
Захлупва се и къкри на тих огън около 2 часа, като може да се добави още малко бира и/или бульон.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.