Макаронада с тиква и доматен сос

за 8 порции, 30 мин

Кухня
08:23 - 22 Ноември 2019
2588
Макаронада с тиква и доматен сос

Продукти

250 г макарони по избор

300 г тиква

300 г лук

2 скилидки чесън

100 г моркови

200 г дръжкова целина

1 люто чушле

400 г белени домати – може от консерва

5 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. семена копър

1 с.л. доматено пюре

200 мл червено вино

сол и черен пипер

1-2 щипки захар

1 дафинов лист

80 г пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал

1 топка моцарела

1 ч.л. масло

Приготвяне

Лукът, чесънът, морковите, целината, лютото чушле, белените домати се нарязват на малки парченца. Обeлената и почистена тиква се нарязва на кубчета около 2 см.

В загретия зехтин или олиото се запържват заедно семената копър, лукът и чесънът на средна температура 5-6 мин. Добавят се морковите, целината и чушлето и се задушава още 5-6 мин.

Прибавя се доматеното пюре и се разбърква на котлона. Деглазира се с червеното вино и се оставя да заври силно.

Добавят се белените домати и 200 мл вода и се оставя да къкри 30 мин. Подправя се със сол, черен пипер и захар.

В соса се добавят тиквата и дафиновият лист и се готви още 15 мин. Маха се дафиновият лист.

Макароните се сваряват ал денте във вряща подсолена вода, отцеждат се, като се заделя 100 мл от водата. Смесват се заедно с течността с доматения сос и половината настъргано жълто сирене.

Изсипва се в намазана с маслото тавичка и се поръсва с останалото жълто сирене и с нарязаната на кубчета моцарела.

Пече се в загрята умерена фурна 20-25 мин. до златисто.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете актуалния брой с акценти: "Ориент пилаф в 4 оригинални варианта", "Мушмули на мармалад", "Как се прави лесно хрупкава коричка на месото", "4 рецепти за имунитет срещу грипа".

Очаквайте специално издание за Никулден на същата цена - 1 лев.