Макаронада с тиква и доматен сос
за 8 порции, 30 мин
Продукти
250 г макарони по избор
300 г тиква
300 г лук
2 скилидки чесън
100 г моркови
200 г дръжкова целина
1 люто чушле
400 г белени домати – може от консерва
5 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. семена копър
1 с.л. доматено пюре
200 мл червено вино
сол и черен пипер
1-2 щипки захар
1 дафинов лист
80 г пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал
1 топка моцарела
1 ч.л. масло
Приготвяне
Лукът, чесънът, морковите, целината, лютото чушле, белените домати се нарязват на малки парченца. Обeлената и почистена тиква се нарязва на кубчета около 2 см.
В загретия зехтин или олиото се запържват заедно семената копър, лукът и чесънът на средна температура 5-6 мин. Добавят се морковите, целината и чушлето и се задушава още 5-6 мин.
Прибавя се доматеното пюре и се разбърква на котлона. Деглазира се с червеното вино и се оставя да заври силно.
Добавят се белените домати и 200 мл вода и се оставя да къкри 30 мин. Подправя се със сол, черен пипер и захар.
В соса се добавят тиквата и дафиновият лист и се готви още 15 мин. Маха се дафиновият лист.
Макароните се сваряват ал денте във вряща подсолена вода, отцеждат се, като се заделя 100 мл от водата. Смесват се заедно с течността с доматения сос и половината настъргано жълто сирене.
Изсипва се в намазана с маслото тавичка и се поръсва с останалото жълто сирене и с нарязаната на кубчета моцарела.
Пече се в загрята умерена фурна 20-25 мин. до златисто.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с акценти: "Ориент пилаф в 4 оригинални варианта", "Мушмули на мармалад", "Как се прави лесно хрупкава коричка на месото", "4 рецепти за имунитет срещу грипа".
Очаквайте специално издание за Никулден на същата цена - 1 лев.