Макаронена торта с шунка и синьо сирене (стъпка по стъпка)

за 6 порции, 100 мин

Кухня
09:48 - 25 Септември 2019
7734
Макаронена торта с шунка и синьо сирене (стъпка по стъпка)

Продукти

400 г дълга паста - макарони, спагети или друга

2 глави лук

250 г варена шунка – може и повече

4 клонки мащерка

250 мл течна сметана за разбиване или соево мляко (може да се използва прясно мляко)

75 г горгонзола или друго синьо сирене (може да се заменис бяло саламурено сирене)

4 яйца

сол и черен пипер

4 с.л. галета

25 г масло

 

Приготвяне

 1

Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода. Изплаква се със студена вода и се отцежда.

2

Лукът се наситнява. Шунката се нарязва на кубчета.

3

Половината паста се разстила в кръг в намазнена кръгла форма за печене.

4

Поръсват се лукът и шунката върху пастата, като се оставят празни около 2 см до стените на формата.

5

Разстила се останалата паста, така че да влезе и в кухината.

6

Пасират се сметаната с яйцата и синьото сирене на гладък крем.

7

Мащерката се наситнява и се заделя 1 с.л. Останалата се разбърква в крема.

8

Подправен със сол и черен пипер кремът се изсипва върху пастата. Пече се в загрята фурна на 175 градуса (с вентилатор 150 градуса) около 45 мин.

9

Оставя се да изстине 30 мин. Поръсва се с галетата и с маслото, нарязано на малки люспи. Покрива се с алуминиево фолио и се запича още малко. Оставя се да отпочине 10 мин., преди да се нареже. Поръсва се със заделената мащерка.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете актуалния брой с акценти: "Лятна свежа лазаня с много зарзават в 5 варианта" и "Как се прави чисто черен сладолед".