Макаронена торта с шунка и синьо сирене (стъпка по стъпка)
за 6 порции, 100 мин
Продукти
400 г дълга паста - макарони, спагети или друга
2 глави лук
250 г варена шунка – може и повече
4 клонки мащерка
250 мл течна сметана за разбиване или соево мляко (може да се използва прясно мляко)
75 г горгонзола или друго синьо сирене (може да се заменис бяло саламурено сирене)
4 яйца
сол и черен пипер
4 с.л. галета
25 г масло
Приготвяне
1
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода. Изплаква се със студена вода и се отцежда.
2
Лукът се наситнява. Шунката се нарязва на кубчета.
3
Половината паста се разстила в кръг в намазнена кръгла форма за печене.
4
Поръсват се лукът и шунката върху пастата, като се оставят празни около 2 см до стените на формата.
5
Разстила се останалата паста, така че да влезе и в кухината.
6
Пасират се сметаната с яйцата и синьото сирене на гладък крем.
7
Мащерката се наситнява и се заделя 1 с.л. Останалата се разбърква в крема.
8
Подправен със сол и черен пипер кремът се изсипва върху пастата. Пече се в загрята фурна на 175 градуса (с вентилатор 150 градуса) около 45 мин.
9
Оставя се да изстине 30 мин. Поръсва се с галетата и с маслото, нарязано на малки люспи. Покрива се с алуминиево фолио и се запича още малко. Оставя се да отпочине 10 мин., преди да се нареже. Поръсва се със заделената мащерка.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с акценти: "Лятна свежа лазаня с много зарзават в 5 варианта" и "Как се прави чисто черен сладолед".