Манолова към Борисов : Щом ме е направил омбудсман, да ме направи и кмет

Политика
15:45 - 30 Октомври 2019
6156
Манолова към Борисов: Щом ме е направил омбудсман, да ме направи и кмет

Кандидат-кметът на София Мая Манолова контрира остро премиера Бойко Борисов от изборната нощ на първия тур. Като отговори на питането му задочно как била станала омбудсман и с напомняне, че ГЕРБ са я подкрепили, Манолова отсече: "Ами, след като толкова лесно ме е направил омбудсман, нека ме направи и кмет, но не с купен вот".

Манолова скастри опонентката си Йорданка Фандъкова за това, че не се е отзовала на поканата на нито един дебат между първия тур и балотажа досега за разговор лице в лице, а не между екипите. "Фандъкова избяга от дебата за пореден път - веднъж със студентите, втори път от този, организиран от младежките НПО-та, после от дебата, организиран от гражданите за съдбата на централната баня, а сега - от този на "Спаси София", отсече тя, като напомни, че приема поканата на отпадналия от битката за градоначалник на столицата Борис Бонев от "Спаси София" да събере нея и Фандъкова в името на града и жителите му. 

"Вчера заявих готовността си да дебатирам с нея във всяка от телевизиите, отправили покана към екипите ни. Готова съм на всеки терен, който тя посочи, включително и на МКС, ако това за нея е неутрален терен. Щабът на ГЕРБ обаче продължава с лъжите от цялата предизборна кампания и днес са заявили, че аз съм отказала дебат", разгневи се социалистката. И попита задочно кандидата на ГЕРБ Фандъкова - пред избирателите от кв. "Факултета" ли иска да говори, а не пред младежите на София? 

Манолова заяви още веднъж подкрепата си за кандидатите на ДБ, ДБГ и БСП, които в неделя са на балотаж - "срещу статуквото", като в нейния район тя лично ще гласува за Констатин Павлов-Комитата от ДБ. Заявилият подкрепа за Манолова - проф. Велислав Минеков още преди първия тур пък призна, че е дал гласа си за кандидата на ДБ Борислав Игнатов. Но декларира, че на балотажа  ще пусне бюлетина именно за кюстендилката. 

"В кампанията от екипа на Фандъкова се чуха много лъжи - че нямам подкрепа, че няма експерти, че няма граждани с биография зад мен, ето това са хората в моята кампанията - които имаха смелостта да застанат до мен въпреки натиска от подземния свят, въпреки заплахите, въпреки опитите да бъдем дискредитирани", заяви Манолова и застана редом до щаба си. И обеща на екипа си да гарантира мястото им в общината, когато стане кмет. 

От ИК на кандидат-кметицата се готви сигнал до главния прокурор за купуване на гласове. В документацията по него имало и конкретни инициали на лица, замесени в това престъпление. "Те са известните лица от ъндърграунда и всички те са с имена от една дума. Всички те са с прякори, доста цветисти", хвърли светлина Манолова. Попитана за избора на новия главен прокурор, тя отговори: "и гражданите са на балотаж срещу недовършената съдебна реформа". "Те вършат работите на властта. Защото Борисов обеща до края на мандата на Сотир Цацаров да звърши съдебната реформа", каза още тя. А според Манолова премиерът се страхувал да го стори и това го отличавало от гражданите. 

А от брифинга й стана ясно, че шефът на Инициативния комитет по издигането й за кмет на столицата Никола Вапцаров, съден от строителната компания на фамилия "Мирянови" "Артекс", днес се е явил на заседание по делото. През юни компанията, добила особена популярност в аферата "Апартаментгейт", заведе 2 граждански дела на инициаторите на протеста срещу строителството на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". 

Молбите са срещу Мариан Башур и Никола Вапцаров от Инициативния комитет "Лозенец", който организираше протести срещу строителството на небостъргача. В крайна сметка мащабният проект бе замразен.