Маслен ябълков сладкиш

за 12 парчета, 70 мин

Кухня
12:27 - 13 Май 2024
47369
Маслен ябълков сладкиш

Продукти

280 г брашно от лимец или друго по избор

80 г захар

1 щипка сол

1 яйце

210 г масло

5 ябълки

100 г ябълково желе (може да се използва сладко от ябълки, разбъркано с малко вода)

 

Приготвяне

Смесва се брашното с 60 г захар и щипката сол. Прави се кладенче и се слага разбитото яйце и 200 г масло на люспи.

Омесва се гладко тесто, оформя се на топка, завива се в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 30 мин.

Тестото се разточва на кора и се слага в тава с хартия за печене, като се оформят малки бордюри по страните на тавата.

Ябълките се обелват, срязват се на четири, изчистват се семките и се нарязват на тънки филийки. Подреждат се върху тестото и се поръсва останалото масло на люспи.

Поръсва се с останалата захар. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 25-30 мин.

Леко се загрява ябълковото желе. Намазва се топлият сладкиш и се оставя да изстине. Нарязва се на парчета.