Маслени тарталети с лимонов крем

за 6 броя, 70 мин

Кухня
12:47 - 06 Август 2019
6875
Маслени тарталети с лимонов крем

Продукти

75 г масло

25 г пудра захар

1 щипка сол

2 жълтъка

150 г брашно

3 лимона

150 г кафява захар

още 60 г масло

1 яйце

 

Приготвяне

75 г масло се разбива с пудрата захар и щипката сол до пухкавост, като към края се добавя и 1 жълтък.

Прибавя се брашното и се разбърква на гладко тесто. Оставя се завито в прозрачно фолио 1 час в хладилника.

Разточва се на тънка кора – около 3 мм. Изрязват се 6 кръгчета с диаметър 12 см. Разстилат се, като се притиска да покрият изцяло отвътре 6 формички за тарталети с диаметър 10 см. Надупчва се тестото с вилица по няколко пъти.

Покрива се тестото с кръгчета хартия за печене и се напълва с топчета за сляпо печене или боб, за да се запази формата.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 165 градуса) 15 мин. Оставят се да изстинат и се изваждат блатчетата от формичките.

Настъргва се фино кората на 2 лимона. Изцеждат се всички лимони и се измерва 160 мл сок.

Разбива се на гореща водна баня останалото масло с кафявата захар, лимоновата кора и лимоновия сок.

Останалият жълтък и цялото яйце се разбиват с 2-3 лъжици от останалия лимонов сок и се добавя към маслената смес на водната баня с разбъркване, докато кремът се сгъсти.

Пълнят се тарталетите и се оставят да изстинат на стайна температура.

По същия начин се приготвят тарталети с лайм, портокал, грейпфрут.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев. Търсете актуалния брой с акцент "Свежо зелени летни сарми".