Маслени тарталети с лимонов крем
за 6 броя, 70 мин
Продукти
75 г масло
25 г пудра захар
1 щипка сол
2 жълтъка
150 г брашно
3 лимона
150 г кафява захар
още 60 г масло
1 яйце
Приготвяне
75 г масло се разбива с пудрата захар и щипката сол до пухкавост, като към края се добавя и 1 жълтък.
Прибавя се брашното и се разбърква на гладко тесто. Оставя се завито в прозрачно фолио 1 час в хладилника.
Разточва се на тънка кора – около 3 мм. Изрязват се 6 кръгчета с диаметър 12 см. Разстилат се, като се притиска да покрият изцяло отвътре 6 формички за тарталети с диаметър 10 см. Надупчва се тестото с вилица по няколко пъти.
Покрива се тестото с кръгчета хартия за печене и се напълва с топчета за сляпо печене или боб, за да се запази формата.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 165 градуса) 15 мин. Оставят се да изстинат и се изваждат блатчетата от формичките.
Настъргва се фино кората на 2 лимона. Изцеждат се всички лимони и се измерва 160 мл сок.
Разбива се на гореща водна баня останалото масло с кафявата захар, лимоновата кора и лимоновия сок.
Останалият жълтък и цялото яйце се разбиват с 2-3 лъжици от останалия лимонов сок и се добавя към маслената смес на водната баня с разбъркване, докато кремът се сгъсти.
Пълнят се тарталетите и се оставят да изстинат на стайна температура.
По същия начин се приготвят тарталети с лайм, портокал, грейпфрут.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев. Търсете актуалния брой с акцент "Свежо зелени летни сарми".