Мая разцепи партията на Кунева

Шокиран от подкрепата за лявата Манолова, Найден Зеленогорски напуска ДБГ и прави нов проект

Политика
14:57 - 12 Септември 2019
5253
Мая разцепи партията на Кунева

Зам.-председателят на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Найден Зеленогорски напуска партията и ще прави нов проект. Това заяви самият той на пресконференция в София. От една седмица не мога да спя и да ям, шокиран съм от подкрепата за ляв кандидат в столицата, каза бившият кмет на Плевен. Създадената преди години от бившия еврокомисар Меглена Кунева ДБГ подкрепи Мая Манолова за кмет на София. 

Според Зеленогорски това противоречи на десните ценности и е предателство спрямо членовете на формацията, наследници на репресирани от тоталитарния комунистически режим. Ще подкрепим кандидата за кмет на София Борислав Игнатов, обяви Зеленогорски. Ще работя за него и смятам, че има възможност да стигне на балотаж, добави той.

Вярвам, че проектът ни ще се развие много добре, каза Зеленогорски и подчерта, че идеята под сините знамена не е забравена. Няма да призоваваме никого да напуска ДБГ, ако хората преценят ще дойдат при нас, обясни оттеглилият се от ДБГ зам.-лидер.

Това е най-добрият начин да убедиш един човек, че в държавата нещо не е наред и има нужда от промяна, коментира той скандала със снимките на приятелката на Игнатов. Зеленогорски е убеден, че това увеличава шансовете в предизборната надпревара. 

Найден Зеленогорски бе кмет на Плевен от СДС и зам.-председател на синята партия, преди да се включи в ДБГ. Той беше и депутат от Реформаторския блок.

Останалите трима членове, които напускат заедно със Зеленогорски, са Виолета Донева, Пеню Пенев и Филип Симеонов. Те казаха, че нямат информация за други заявки за напускане, но смятат, че ще има още напуснали ДБГ. 

Тези, които ходихме на протести как да приемем сега да подкрепим онези, които бяха срещу нас на контрапротестите. Това е продажба на ценности, обясни напускането си Донева. 

Новата партия на Найден Зеленогорски ще се бори и за по-голяма децентрализация и сформиране на второ ниво на самоуправление – с избираеми от гражданите областни управители.

Освен това напусналите ДБГ ще подкрепят и десните кметове в Плевен, Добрич, Монтана, Кюстендил, Карлово. Ще подкрепят и кандидат-кмета на ДБГ в Бургас Живко Табаков, в Кърджали Стоян Георгиев, както и кандидата в Шумен, обяви Найден Зеленогорски.