Мъжкото надебеляване при бременност - емпатия, солидарност или болест?

Синдромът Кувад има по-скоро психологическа, отколкото патологична основа

Здраве
15:46 - 15 Август 2019
4818
Мъжкото надебеляване при бременност - емпатия, солидарност или болест?

Мнозина, в това число и голям брой раждали жени, не знаят, че някои мъже са в състояние да преживяват част от типичните симптоми, характерни за бременността, докато половинката им носи в утробата си бъдещата им рожба. Виене на свят, гадене сутрин, главоболие, промени в настроението, умора, дори и повишаване на теглото, са симптоми, които някои мъже изпитват, докато любимата им е бременна.

Става дума за състояние, което в медицината се познава като Синдрома Кувад, а в жаргонния език се среща и с названието „състрадателна бременност”.

Психоложката и сексоложка Диана Санчес обяснява, че това състояние е познато отдавна на лекарите, но името на самия синдром идва едва през миналия век.

„Двамата британски психиатри Уилям Третууан и Майкъл Конлон дават името на синдрома през 1965г., базирайки се на свидетелства от подобни поведения, наблюдавани от антрополозите в живота и бита на примитивните общества”, обяснява Санчес.

Британският антрополог сър Едуард Тейлър, който наблюдава поведението на примитивните общества в Папуа Нова Гвинея, обяснява, че дни преди очакваното раждане, обикновено бащата извършвал специален ритуал.

Този ритуал представлявал симулирано раждане. По този начин мъжът показвал, че той е бащата на бебето, което предстои да се роди, и освен това служел за примамка на злите сили, които да стоварят яростта си върху него – „фалшивата родилка”, за да може жената да роди спокойно, без намесата на лошите духове.

„Това, което се случва в момента е, че започваме да обръщаме повече внимание на бащата и намираме все повече доказателства за наличието на този синдром”, споделя Санчес.

Психологът Максимо Пеня обяснява, че това състояние не е описано в Международния списък на заболяванията към Световната здравна организация, защото видимо няма никакви доказателства за патологична основа за проявата на симптомите на бременност у мъжа.

Съществуват много хипотези, които се опитват да обяснят това състояние, но повечето психолози са на мнение, че става въпрос за емпатия от страна на мъжа към неговата нежна половинка.

Несъзнателно съчувствие и състрадателност, което провокира имитирането на различни симптоми, които се проявяват при бъдещата майка.

„Състоянието е рядко срещано, но не бива да учудва бъдещите родители”, категоричен е психологът Максимо Пеня.