Медсестрите във Великобритания се готвят за голяма стачка

Синдикатът съобщи, че иска увеличение на заплатите с 5% над инфлацията

Свят
11:37 - 06 Октомври 2022
1826
Медсестрите във Великобритания се готвят за голяма стачка

Над 300 000 членове на най-големия синдикат на медицински сестри във Великобритания ще гласуват за обявяване на стачка с искане за увеличение на заплатите, което да съответства на растящата инфлация, съобщава "Ройтерс".

Това ще бъде най-голямото гласуване в 106-годишната история на синдиката.

Кралският колеж за медицински сестри заяви, че е бил принуден да предприеме този ход след години на реални съкращения на заплатите в сектора, които са разубеждавали хората да се присъединят към финансираната от държавата Национална здравна служба, вследствие на което има недостиг на кадри.

Персоналът ни е недостатъчен, подценен и нископлатен, заяви енералният секретар и главен изпълнителен директор на Колежа Пат Кълън.

Години наред нашата професия беше тласкана към ръба и сега пациентите плащат цената със сигурността си, допълни той.

Синдикатът съобщи, че иска увеличение на заплатите с 5% над инфлацията, за да бъдат преодоляни реалните съкращения на възнагражденията, тъй като членовете му се борят с нарастващите разходи за живот.

Председателят на синдиката посочи, че заплащането под инфлацията означава, че служителите не могат нито да си позволят да останат, нито да се присъединят към професията, и добави, че "грижите за пациентите са изложени на риск", тъй като има хиляди незаети работни места за медицински сестри в цяла Великобритания.

Говорител на правителствения отдел по здравеопазване и социални грижи изрази надежда медицинските сестри да обмислят внимателно въздействието, което всяка стачка би оказала върху пациентите.

Ние ценим упоритата работа на медицинските сестри и работим усилено, за да ги подкрепим, увери той и припомни предишни увеличения на заплатите в сектора.

Синдикатът NHS, който все още се възстановява от последствията от пандемията от COVID-19, е изправен пред най-тежката криза с персонала на фона на изоставането в здравните грижи.

NHS, който предоставя безплатно здравно обслужване от 1948 г., отбеляза рекордно увеличение на броя на хората, чакащи за рутинно болнично лечение, а също и увеличено време за чакане в отделенията по травматология и спешна помощ.