Ментова супа с репички
за 4 порции, 40 мин
Продукти
400 г репички
1 връзка пресен лук
600 г картофи
800 мл зелнчуков бульон
2-3 клонки прясна мента или джоджен
100 мл течна готварска сметана или прясно мляко
1 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
Приготвяне
Половината репичките се нарязват на кубчета, останалите - на кръгчета.
Пресният лук се нарязва на пръстенчета – отделно зелената и бялата част.
Обелените картофи се нарязват на малки кубчета и се сваряват в бульона – около 15 мин.
Към 10-ата минута се добавят репичките на кубчета и бялата част на пресния лук.
Супата се пасира и се добавя течната сметана. Подправя се с черен пипер и сол.
Маха се от котлона и се гарнира с репичките на кръгчета и зелената част на пресния лук.
Поръсва се с наситнените листа мента и се полива със зехтина или олиото.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.