Минеков сам потуши скандала, който забърка: Не е плащана такса от 700 000 лв. за Лувъра

Култура
13:11 - 02 Юли 2021
5211
Минеков сам потуши скандала, който забърка: Не е плащана такса от 700 000 лв. за Лувъра

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков сам потуши скандала, който забърка покрай българската изложба в парижкия Лувър. Преди дни той съобщи, че е платена такса от 700 000 лева за организацията на експозицията през 2015 г. Изложбата, наречена "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", беше открита през април 2015 г., когато министър на културата бе Вежди Рашидов.

"България плаща на Лувъра близо 700 хиляди лева, за да бъдат поставени експонатите в един нещастен коридор", обяви Минеков. По думите му, за да бъде събитието отразено подобаващо, са поети разходите на български журналисти, които да опишат случая като величав и съществен - без да бъдат запознати, че държавата е платила за "това наше щастие".

"Сгрешил съм. Не е плащана такса за Лувъра, 700 хил. лв. са разходите по организацията на изложбата там през 2015 г.”,  уточни ден по-късно проф. Минеков в предаването „Крум Савов livе" на телевизия „7/8”. Министърът обаче потвърди, че според него изложбата на тракийското злато е била в коридор, а особено притеснителен бил фактът, че от нея нямало никакви приходи за българската държава. 

Велислав Минеков е на мнение, че показването на тракийското злато в Лувъра било израз на национален комплекс за малоценност. Служебният министър съобщи, че е имал разговор с дългогодишния министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов, който му казал, че първото изнасяне на съкровищата е било през 1974 г. в научно-изследователския Смитсонов институт във Вашингтон и и е донесло на Народна република България приходи от около 5 млн. долара.