Мини лазаня в купички

за 12 броя, 50 мин

Кухня
09:52 - 19 Май 2020
920
Мини лазаня в купички

Продукти

250 г пресни кори лазаня - може и със сухи, бланширани в кипяща вода до омекване

1 глава лук

2 скилидки чесън

3 с. л. зехтин

300 г миди – може от консерва

400 г смлени домати

4 клонки босилек

400 г рикота или крем сирене, извара

100-150 г моцарела

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Мидите се запържват в загретия зехтин около 1 мин. Добавят се обелените и наситнени лук и чесън и се запържва още 2-3 мин.

Прибавя се доматеното пюре. Подправя се със сол и черен пипер. Сосът се разбърква и се маха от котлона.

Половината листа босилек се наситняват и се разбъркват с рикотата, подправя се със сол и черен пипер.

Мини лазанята се пече в огнеупорни купички или чаши, а най-лесно е във формички за мъфини, всяка застлана с хартийка за печене.

Корите лазаня се нарязват на квадрати според големината на формичките.

Слага се по една коричка на дъното. Сипва се 1 с. л. от плънката с мидите и доматите и 1 с. л. от рикотата с босилека.

Покрива се с втора коричка лазаня и отново се слага от двата вида плънка. Така се пълнят всички формички.

Поръсва се отгоре с настърганата моцарела.

Пече се в загрята умерена фурна 15-20 мин.

Изважда се и всяка мини лазаня се гарнира с останалите листенца босилек.

Мидите могат да се заменят с шунка, друг колбас, кайма, гъби.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.