Мини лазаня в купички
за 12 броя, 50 мин
Продукти
250 г пресни кори лазаня - може и със сухи, бланширани в кипяща вода до омекване
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
300 г миди – може от консерва
400 г смлени домати
4 клонки босилек
400 г рикота или крем сирене, извара
100-150 г моцарела
сол и черен пипер
Приготвяне
Мидите се запържват в загретия зехтин около 1 мин. Добавят се обелените и наситнени лук и чесън и се запържва още 2-3 мин.
Прибавя се доматеното пюре. Подправя се със сол и черен пипер. Сосът се разбърква и се маха от котлона.
Половината листа босилек се наситняват и се разбъркват с рикотата, подправя се със сол и черен пипер.
Мини лазанята се пече в огнеупорни купички или чаши, а най-лесно е във формички за мъфини, всяка застлана с хартийка за печене.
Корите лазаня се нарязват на квадрати според големината на формичките.
Слага се по една коричка на дъното. Сипва се 1 с. л. от плънката с мидите и доматите и 1 с. л. от рикотата с босилека.
Покрива се с втора коричка лазаня и отново се слага от двата вида плънка. Така се пълнят всички формички.
Поръсва се отгоре с настърганата моцарела.
Пече се в загрята умерена фурна 15-20 мин.
Изважда се и всяка мини лазаня се гарнира с останалите листенца босилек.
Мидите могат да се заменят с шунка, друг колбас, кайма, гъби.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.