Митрополит Антоний : Псалм на блок е окултизъм, не признак на чиста вяра

У нас
09:15 - 25 Март 2019
4346
Митрополит Антоний: Псалм на блок е окултизъм, не признак на чиста вяра

Българската православна църква не толерира изписването на свещени текстове по фасадите на сградите. Това стана ясно от думите на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Той коментира пред Нова телевизия вграждането на прословутия 91-ви псалм в луксозната Къща на буквите в столичния квартал „Изток”, станала особено популярна заради скандала "Апартаментгейт". Владиката обясни, че подобно действие не е свидетелство за чиста християнска вяра.

„Звучи ми доста окултно. В крайна сметка Православната църква има процедура на освещаване на нов дом, така че едно просто вграждане на надпис го обезсмисля. Бих казал, че това по-скоро е един маркетингов прийом”, добави най-младият митрополит.

В обясненията си за сделката за апартамента на Цветан Цветанов, арх. Весела Мирянова, един от собствениците на фирма "Артекс", каза пред Нова телевизия, че вторият човек в ГЕРБ оценил архитектурата на Къщата на буквите и заради „тази мощна енергийна защита на сградата, с вградения 91-ви псалм. На сградата е написано "Реша ли да направя добро, няма сила, която да ми противодейства".

Според митрополита, енергийната защита е нашата молитва, а всичко останало са спекулации, начин за привличане на клиенти. Той обърна внимание на „недостатъчната просветеност” на вярващите и наблегна, че Българската православна църква (БПЦ) се опитва да образова миряните. Нямам представа откъде са го взели, коментира още митрополит Антоний на въпрос, че въпросният текст всъщност не е точен така, както е в Библията.

Владиката коментира и опрощаването на дълговете на вероизповеданията. „Българската православна църква нито е инициирала, нито е вносител на искания за  опрощаване на каквито и да е дългове. Българската православна църква няма дългове, ако има – те са незначителни”, заяви митрополит Антоний.

„Гарантирането на националната сигурност няма как да стане чрез опрощаването на дългове или чрез ограничаване на финансирането на даренията отвън”, коментира още митрополит Антоний. По думите му и в момента има закон, с който може да бъде проследена всяка една по-голяма сума, която идва като дарение от чужбина.


Снимка: Булфото