Морковена торта с ядки

за 12 парчета, 40 мин 

Кухня
14:43 - 06 Април 2020
4536
Морковена торта с ядки

Продукти

200 г моркови

200 г смлени бадеми

60 г брашно

1 пак. бакпулвер

3 яйца

1 щипка сол

275 г захар

500 г извара

400 мл течна сметана за разбиване

1 ч.л. настъргана кора от лайм или лимон

1 с.л. сок от лайм или лимон

30 г нарязан шамфъстък или други ядки

 

Приготвяне

Белтъците се разбиват с щипката сол, като постепенно се добавя 75 г захар.

Жълтъците се разбиват със 100 г захар и се смесват с белтъците.

Добавят се настърганите на дребно моркови и се разбърква.

Прибават се брашното, бакпулверът, смлените бадеми и всичко се разбърква.

Изсипва се във форма за торта. Пече се в загрята умерена фурна.

Разбива се сметаната и се смесва с изварата и останалите 100 г захар, кората и сока от лайм или лимон.

Изсипва се като „облак“ върху изстиналия блат. Поръсва се със счукан шамфъстък.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.