Морковена торта с ядки
за 12 парчета, 40 мин
Продукти
200 г моркови
200 г смлени бадеми
60 г брашно
1 пак. бакпулвер
3 яйца
1 щипка сол
275 г захар
500 г извара
400 мл течна сметана за разбиване
1 ч.л. настъргана кора от лайм или лимон
1 с.л. сок от лайм или лимон
30 г нарязан шамфъстък или други ядки
Приготвяне
Белтъците се разбиват с щипката сол, като постепенно се добавя 75 г захар.
Жълтъците се разбиват със 100 г захар и се смесват с белтъците.
Добавят се настърганите на дребно моркови и се разбърква.
Прибават се брашното, бакпулверът, смлените бадеми и всичко се разбърква.
Изсипва се във форма за торта. Пече се в загрята умерена фурна.
Разбива се сметаната и се смесва с изварата и останалите 100 г захар, кората и сока от лайм или лимон.
Изсипва се като „облак“ върху изстиналия блат. Поръсва се със счукан шамфъстък.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.