Морковени хлебчета с червени боровинки
за 10-12 броя, 90 мин
Продукти
250 г моркови
75 г сушени червени боровинки
500 г брашно по избор
1 куб. прясна мая или 2 пак. суха
50 г захар
100 мл прясно мляко
4 яйца
170 г масло
сол
Приготвяне
Омесва се тесто от брашното, разтворената в прясното мляко мая заедно със захарта, настърганите на ситно моркови, накълцаните червени боровинки, 3 яйца, 1 белтък и сол.
Оставя се да втаса на топло, докато си удвои обема – окло 1 час.
Разделя се на 10-12 парчета и се оформят питки, като се пъха във всяка парченце масло. Срязва се повърхността им на кръст.
Оставят се да втасат отново още около 15 мин.
Намазват се с разбития с малко вода жълтък.
Пекат се в загрята умерена фурна.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.