Морковени палачинки с ряпа и джинджифил
за 4 порции, 55 мин
Продукти
600 г моркови
20 мл сусамово олио
1 с.л. захар
200 г бяло брашно
70 г царевично брашно
2 ч.л. къри на прах
500 мл зеленчуков бульон
8 с.л. царевично олио
1 ряпа по избор
10 г пресен джинджифил
3 с.л. портокалов сок
1 с.л. оцет по избор
3 с.л. зехтин или олио
50 г солен шам фъстък
копър
сол и черен пипер
Приготвяне
Морковите се разполовяват по дължина. Задушават се в сусамовото олио и 100 мл вода, поръсени със захарта, сол и черен пипер, 5-6 мин., докато се глазират, а течноста се изпари - да останат леко хрупкави.
За палачинките се разбъркват бялото брашно, царевичното брашно, кърито, зеленчуковият бульон, сол и черен пипер на гладко тесто.
Изпържват се палачинки в намазан с царевично олио тиган, като при изсипването на всяка доза веднага върху още течното тесто се слагат по няколко парчета моркови. Пържат се от двете страни и се държат топли в леко загрята фурна.
Палачинките се поръсват с копър и счукани ядки шам фъстък.
Гарнират се със салата от обелените и нарязани на тънки ивички ряпа и джинджифил, овкусени с дресинг от зехтина, оцета, портокаловия сок, малко сол.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.