Москва се опитва да обясни на Запада, че не бива да я ядосва

Коментар
13:39 - 23 Октомври 2020
5219
Москва се опитва да обясни на Запада, че не бива да я ядосва

Хората от властта в Русия, подкрепяли преди развитието на отношенията със западните страни, са изгубили надежда те да бъдат възстановени, пише Блумбърг, като цитира източници от Кремъл. Според агенцията те виждат в отношенията със Запада нова Студена война и смятат противопоставянето за идеологическо.

Противопоставянето се засилва заради отравянето на опозиционера Алексей Навални, кризата в Беларус и новите обвинения за намеса в президентските избори в САЩ; съответно Москва се готви за нови конфликти със Запада и не се стреми да смекчи ситуацията, четем в материала.

За потвърждение на московската позиция авторите припомнят изявление на руския външен министър Сергей Лавров, допуснал миналата седмица възможността Русия да спре диалога с представителите на ЕС, отговорни за външната политика. Според Блумбърг това предвещава, че конфронтацията ще продължи. Според източник на агенцията Москва разглежда като своеобразен манифест статия на политолога Тимофей Бордачов, предложил през септември Русия да се откаже от опитите си за интеграция в световния ред, оглавяван от САЩ и Европа.

Продължаващата конфронтация затруднява отношенията на Москва с нейни "видни привърженици" на Запад. Ангела Меркел примерно по думите на близки до нея хора е "дълбоко разочарована" от Владимир Путин, особено след отравянето на Навални, а усилията на Еманюел Макрон да разведри напрежението в отношенията с Русия засега не дават осезаеми резултати.

Отношенията на Русия със Запада са прераснали в нова Студена война - това се говори и пише отдавна, включително от твърде авторитетни учени, посочи Александър Бартош, член-кореспондент на Академията за военни науки.

- Докато обаче предишната Студена война се градеше на идеологическо противопоставяне, сегашното противопоставяне е цивилизационно - каза той.

"Свободная преса": Доколко е обосновано твърдението, че за това е виновна предимно Русия?

- Виждаме обичайния стремеж на Запада да хвърли върху Русия вината за всяко изостряне на международната обстановка: нарушенията на стратегическата стабилност, използването на стратегията за хибридни войни и т. н. Тези твърдения ми изглеждат съвсем безпочвени, тъй като фактите говорят за нещо съвсем друго.

За действията на САЩ в областта на увеличаване на военната им мощ, за подготвения от известната изследователска корпорация РАНД, обширен труд "Пренапрежението на Русия: конкуренция от един изгоден терен", в който много цинично се разглеждат възможностите за дестабилизиране на Русия, дезорганизиране на усилията й по граничния периметър, което всъщност наблюдаваме в Беларус, Молдова, Закавказието, Централна Азия.

"Свободная преса": - Защо нямат успех опитите да се подобри ситуацията? И може ли все пак да се обърнат нещата?

- В САЩ сега тече предизборна кампания. И демократите, и републиканците се мъчат да използват обвиненията срещу Русия, че води диверсионни действия спрямо САЩ, срещу световната стабилност в свой собствен предизборен интерес. Нищо ново, това е обичайният стремеж да хвърлиш върху съперника си вината за всички неприятности в страната и в света.

Нашите партньори или конкуренти на Запад трябва да признаят политическите реалии на съвремието, да разберат, че Русия не е изворът на всички неприятности в света. Този извор е стремежът на САЩ към надмощие на световната арена.

Студена война в чист вид в момента няма, при все че експертите обичат да лепят тук и там етикети като "студена война 2.0", смята Владимир Шаповалов, зам.-директор на Института за история и политика към Московския педагогически държавен университет.

- По време на грузинско-осетинската война писаха за т. нар. прохладна война, сиреч захлаждане между Русия и Запада. След Крим - за "Студена война 2.0". Всъщност мащабът и качеството на отношенията между Русия и Запада днес не са като през периода на Студената война. Тогава конфликтът бе ярко изразен и целеше унищожаване, той бе основният процес в световната политика, концентрирал основните ресурси на всички водещи страни. В момента няма такова нещо. Има обаче видима тенденция към съществено влошаване на отношенията, която в обозрима перспектива може да доведе до Студена война.

Тази тенденция не се диктува от Русия, а от Запада и на първо място от САЩ. Част от тази тенденция е, че САЩ и НАТО стратегически позиционират Русия и Китай като свои противници. Искам да подчертая, че във всички стратегически документи на САЩ Русия и Китай се сочат днес като противници. Това като първо.

Второ, САЩ силно повишават военните си разходи, фактически започват нова оръжейна надпревара. Това е много опасен процес.

Трето, Западът води нон стоп санкционна война и през последните години постоянно я засилва.

Отделно ми се ще да откроя икономическата война срещу Русия - стремежа да се нанесат максимални щети на руската икономика. Помним надеждите на предишния президент на САЩ, че икономиката на Русия е "разкъсана на парчета", виждаме действията на сегашната администрация, също насочени към максимални щети за нашата икономика, това засяга по-специално "Северен поток-2".

И последно, информационната война. Много важна насока в борбата през съвременната епоха. Една от ключовите насоки в съвременния конфликт, разпален от САЩ. Тук спадат и много тясно свързаните с информационната война, произтичащи от нея действия с цел дестабилизиране на ситуацията в Русия, и стремежът към осъществяване на държавен преврат.

Целият този комплекс от действия днес е факт и показва, че Западът води сурова борба с Русия и Китай, много близка до това да я определим като Студена война.

Искам да подчертая, че Русия няма нищо общо с разпалването на този конфликт и реагира на действията на ЕС съвсем логично и адекватно, реакцията й обективно отговаря на ситуацията днес. И естествено, ЕС не е вдъхновителят на това захлаждане. Вдъхновителят са САЩ.

Диалогът с ЕС създаваше усещането, че на Запад има страни, политици, с които може да се води диалог и той да съдейства за общо смекчаване на ситуацията. В наше време обаче страните от ЕС демонстрираха, че не се отличават много от САЩ, и всъщност се насочиха към същата открито антируска санкционна политика и информационна война срещу Русия.

"Свободная преса": - Има ли шанс да се променят нещата?

- Най-напред трябва да бъде възстановена системата за глобална сигурност, да се преподпише Нов СТАРТ. Това са един вид "червени линии", които, нека се надяваме, няма да бъдат прекрачени от страните.

Шансове има, но трябва да се сменят политическите елити в страните от Запада. Днешните политически елити съвсем очевидно са неспособни на диалог с Русия. Не става дума за това демократите да сменят републиканците в САЩ. А за това, че елитите от днешното поколение, формирани при безусловно господство на САЩ в света, трябва да отстъпят място на по-рационално мислещи политици, които разбират, че САЩ не са единствени, че съществуват Русия, Китай, Индия, Иран. Всички тези страни имат собствени интереси и тези интереси също са от значение.

София Сачивко, "Свободная преса"

(БТА)