Мраморен кекс с вишни или череши (стъпка по стъпка)

за 16 парчета

Кухня
17:46 - 21 Май 2019
5559
Мраморен кекс с вишни или череши (стъпка по стъпка)

Продукти

300 г вишни

155 г масло

2 с.л. галета

150 г кафява захар

1 щипка сол

3 яйца

200 г бяло брашно

50 г пълнозърнесто пшенично брашно

1 бакпулвер

½ ч.л. канела

50 мл мътеница или кисело мляко

1 с.л. какао на прах - 20 г

пудра захар за поръсване по желание

 

Приготвяне

1

Изваждат се костилките на вишните.

2

Форма за печене се намазва с 1 ч.л. масло и се поръсва изцяло отвътре са галетата.

3

Останалото масло се разбива със захарта и щипката сол до пяна. Добавят се яйцата едно по едно и се разбърква. Смесват се двата вида брашно с бакпулвера и канелата и се прибавя на порции с разбъркване. Накрая се сипва и мътеницата и се бърка до гладко тесто.

4

Тестото се разделя на 2 части, в едната се добавя какаото и се разбърква.

5

Разстила се половината от тъмното тесто на дъното на формата. Върху него -  половината от светлото тесто, като се заглажда внимателно с шпатула.

6

Поръсват се половината вишни. Добавят се останалото светло тесто, отгоре останалото тъмно тесто и останалите вишни. Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 65 мин.

7

Изпеченият кекс остава във формата 10 мин. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Поръсва се с пудра захар по желание.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.