Мраморен кекс с вишни или череши (стъпка по стъпка)
за 16 парчета
Продукти
300 г вишни
155 г масло
2 с.л. галета
150 г кафява захар
1 щипка сол
3 яйца
200 г бяло брашно
50 г пълнозърнесто пшенично брашно
1 бакпулвер
½ ч.л. канела
50 мл мътеница или кисело мляко
1 с.л. какао на прах - 20 г
пудра захар за поръсване по желание
Приготвяне
1
Изваждат се костилките на вишните.
2
Форма за печене се намазва с 1 ч.л. масло и се поръсва изцяло отвътре са галетата.
3
Останалото масло се разбива със захарта и щипката сол до пяна. Добавят се яйцата едно по едно и се разбърква. Смесват се двата вида брашно с бакпулвера и канелата и се прибавя на порции с разбъркване. Накрая се сипва и мътеницата и се бърка до гладко тесто.
4
Тестото се разделя на 2 части, в едната се добавя какаото и се разбърква.
5
Разстила се половината от тъмното тесто на дъното на формата. Върху него - половината от светлото тесто, като се заглажда внимателно с шпатула.
6
Поръсват се половината вишни. Добавят се останалото светло тесто, отгоре останалото тъмно тесто и останалите вишни. Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 65 мин.
7
Изпеченият кекс остава във формата 10 мин. Изважда се и се оставя да изстине напълно. Поръсва се с пудра захар по желание.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.