Мраморен пудинг „Ден и нощ”
за 10 порции, 40 мин
Продукти
100 г тъмен шоколад
1 шушулка ванилия – ванилова захар или ванилов екстракт
4 яйца
250 мл течна сметана за разбиване
50 г натурално нишесте
600 мл прясно мляко
100 г захар
1 щипка сол
50 г какао на прах
Приготвяне
Шоколадът се нарязва на дребно и се заделя 1 с.л. за гарниране. Остъргват се семенцата от разполовената по дължина шушулка ванилия. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Разбърква се течната сметана с нишестето на гладък крем. Добавят се жълтъците и се разбърква отново до гладкост.
Кипва се прясното мляко с ванилията, 80 г захар и щипката сол. Прибавя се внимателно сметаново-жълтъчената смес, като се разбърква до пълна гладкост докато заври на средна температура.
Прехвърля се половината от получения крем в купа. Прибавят се с пресяване какаото на прах (най удобно е с гъста цедка) и шоколадът, като се разбърква непрекъснато.
Разбиват се белтъците на твърд сняг с останалата захар. Смесват се с втората половина от крема с разбъркване чрез повдигане.
Двата крема – тъмният и светлият се разпределят в чаши, като се редуват. Поръсва се със заделения шоколад.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.