Мраморен пудинг „Ден и нощ”

за 10 порции, 40 мин

Кухня
11:24 - 23 Юни 2019
2512
Мраморен пудинг „Ден и нощ”

Продукти

100 г тъмен шоколад

1 шушулка ванилия – ванилова захар или ванилов екстракт

4 яйца

250 мл течна сметана за разбиване

50 г натурално нишесте

600 мл прясно мляко

100 г захар

1 щипка сол

50 г какао на прах

 

Приготвяне

Шоколадът се нарязва на дребно и се заделя 1 с.л. за гарниране. Остъргват се семенцата от разполовената по дължина шушулка ванилия. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

Разбърква се течната сметана с нишестето на гладък крем. Добавят се жълтъците и се разбърква отново до гладкост.

Кипва се прясното мляко с ванилията, 80 г захар и щипката сол. Прибавя се внимателно сметаново-жълтъчената смес, като се разбърква до пълна гладкост докато заври на средна температура.

Прехвърля се половината от получения крем в купа. Прибавят се с пресяване какаото на прах (най удобно е с гъста цедка) и шоколадът, като се разбърква непрекъснато.

Разбиват се белтъците на твърд сняг с останалата захар. Смесват се с втората половина от крема с разбъркване чрез повдигане.

Двата крема – тъмният и светлият се разпределят в чаши, като се редуват. Поръсва се със заделения шоколад.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.