Музикантът Николай Воденичаров-Никеца пред Lupa.bg: Българската музика е в своя ренесанс, хората се отвориха към авторските песни

Новото ми парче “Girl, I Wanna Be Your Girl” е хумористично обяснение в любов

Актуално интервю
18:23 - 20 Юли 2023
9208
Музикантът Николай Воденичаров-Никеца пред Lupa.bg: Българската музика е в своя ренесанс, хората се отвориха към авторските песни

Най-новото парче на Никеца - „Girl, I Wanna Be Your Girl“ вече може да бъде слушано във всички музикални платформи. Жизнерадостен и изпълнен с хумор е и клипът към песента. „Girl, I Wanna Be Your Girl“ е част от предстоящия солов албум на Николай Воденичаров, който той подготвя в следващите месеци.

Освен със солови концерти оригиналният певец, китарист и текстописец се изявява и с групата си Casual Threesome, както и като гост-вокалист и на други банди, сред които и P.I.F. Никеца е щастлив и че е част от рок операта "Исус Христос суперзвезда", поставена от Веселка Кунчева в Пловдивската опера. Музикантът извървява своята Голгота в ролята на Спасителя - Исус Христос. Спектакълът се радва на огромен успех и на 9 и 10 август предстои да се играе отново на Античния театър в Пловдив.

С Никеца, който винаги е духовит, емоционален и изпълнен с творчески заряд, разговаряме за новата му песен, за любовта, за приятелството, за предизвикателството да правиш авторска музика в България и за една негова друга страст извън рока - риболова. 

Снимка: Ели Дели

- Никец, какво те провокира да създадеш новата ти песен “Girl, I Wanna Be Your Girl”?

- Парчето е абсолютно първично обяснение в любов, което е и доста хумористично, а на моменти дори брутално. В песента и в клипа към нея има провокация, но ние живеем и в такъв свят на провокациите. Затова и в парчето има много чувство за хумор. В песента има игра на думи. Лирическият герой казва на половинката си, че ще се омъжи за нея пред всеки Бог, който тя избере, че би приел всяка религия заради нея и че дори може да се обърне към Исус. Този текст го написах преди да играя Христос в рок операта „Исус Христос суперзвезда“ и след това си казах: „Гледай какво съвпадение“.

- Да, забелязах този детайл в песента и щях да те питам дали ролята ти на Исус те вдъхнови донякъде за този текст?

- В случая не. Текстът на песента е преди Христа и просто песента си е знаела, че аз ще играя Христос. (усмихва се) И сега вече реших текстът да се превърне в песен. Записах музиката заедно с Ангел Дюлгеров, който свири на китара в парчето и с Мартин Стоянов – Мартист, който е на пианото. Клипът е заснет изцяло в Пловдив за един ден. Идеята за видеото е на режисьора Цвети Пеняшки. Искрено му благодаря. Самият клип допринася за анализ на парчето. Аз бях втрещен положително от моя приятел Цвети, който видя песента по този начин.

Един човек толкова много е влюбен в половинката си, че е готов да направи всичко. Хуморът е точно в това – той я вижда като богиня във всеки един момент, вижда я примерно, че тя ходи ефирно, а всъщност тя си влачи краката. Той си представя как тя яде грозде, а реално половинката му яде някакъв домат, защото й се супер лошо да изяде яйцата, които той й е приготвил и се мръщи, че той е сложил в чинията два домата, а не три. Готино е, че не пея в клипа. (смее се).

Накрая видеото завършва с единственото запяване от моя страна и то в последния момент. Независимо от всичко любовта продължава. Този клип за мен всъщност е филм и е първото видео към моя песен, в което реших да не пея. И Цвети така предложи и аз се съгласих. С него се сближихме покрай „Исус Христос суперзвезда“, където той играе Пилат, а аз - Исус.

Никеца като Христос и Цвети Пеняшки в ролята на Пилат в спектакъла на Веселка Кунчева "Исус Христос суперзвезда". Двамата артисти работят заедно и по клипа към новата песен на музиканта. Снимка: Александър Богдан Томпсън

- Наскоро по време на твой концерт в столичен арт клуб ти изпълни една от ариите на Пилат в рок операта – „Pilate's Dream“. Доста интересно беше и като изпълнение, и като визия, защото лампите над теб, които бяха под формата на кръг, стояха над главата ти като ореол. Ето още една ефектна случайност в контекста на това, което ти каза за текста на новата ти песен и случайната й връзка с ролята ти на Исус. 

- Много ти благодаря. Аз много обичам „Pilate's Dream“. Това ми един от любимите моменти в рок операта. И Цвети я изпълнява брутално. Цялата картина е много готина, но ние не можем да се видим никога отстрани двамата.

- А как би определил "Girl, I Wanna Be Your Girl” като стил?

- Аз обичам да се разнообразявам и да имам всякакви парчета. Според мен всеки един творец би се радвал да може да каже с ръка на сърцето, че една песен е различна от друга. Надявам се, че във всяка моя песен има нещо различно. Поне така го усещам. Отдавна не съм записвал толкова енергично парче, толкова танцувално и бързо. Ударите в минута са значително по-бързи от предните ми парчета. Бийтът е по-бърз.

Вдъхновявал се съм от пънка и от рокендрола. Повече от десет години свирим песни на Beatles и на мен това парче страшно много ми напомня на Beatles и на Rolling Stones. Бих искал да благодаря на "Nice Guys Films" и на Никола Николов, който снима видеото на “Girl, I Wanna Be Your Girl” и на невероятната балерина Александра Савова – Аля, която изигра моята половинка. Тя е и на плаката на „Исус Христос суперзвезда“ и долу до мен й се вижда хубавото лице.

Снимка: Александър Богдан Томпсън

- Явно Пловдив те вдъхновява за хубави неща.

- Пловдив ми е много любим град. Винаги съм го харесвал, а от три години, откакто играя Христос в Пловдивската опера, съм влюбен в Пловдив.

- Лесно ли превключваш от едни музикални стилове на други? Вокалист си на твоята група Casual Threesome, гост-вокалист си на P.I.F., пееш в „Исус Христос суперзвезда“. В началото на април т.г. беше много впечатляващо, че в една и съща вечер изпълни ариите на Исус, а веднага след това с Владо Михайлов, който е Юда в рок операта, се качихте на сцената на нощен клуб в София, за да изпълнявате любими песни с P.I.F.? Уморителен ли е този ритъм за един артист и музикант или напротив - това ви зарежда? 

- Беше много яко тогава. Превключва се на различни стилове. В случая много лесно превключих от ариите на Исус на песните на P.I.F., защото бях и с Владо Михайлов. И стана много приятно. Имаш приятелско рамо и можеш по-лесно да летиш. По-леко ти е. Аз обичам да правя такива неща. Натоварващи са, малко е сложно понякога, но отвреме навреме може. Особено, когато си подготвен, вдъхновен и имаш приятели до себе си, просто го правиш и пееш.

- Откъде черпиш тази енергия в една вечер да имаш изпълнения на две различни сцени понякога и в различни градове?

- Зарежда ме красотата на приказката, в която участвам. След представлението на „Исус Христос суперзвезда“ независимо, че съм страшно уморен, съм изключително зареден. От момента, в който слизам от кръста до края на поклоните – се чувствам в страхотна еуфория, все едно точно тогава ме хваща наркотикът, който образно казано съм взимал час и половина, докато тече спектакълът. И след това съм като отвързан. Ако ми е добре гласът, тогава съм още по-разпят и след представлението съм готов да пея общо взето всичко. Разбира се има и случаи, когато гласът ми е преуморен и след Исус не мога да пея.

Пилат (Цвети Пеняшки), Исус (Никеца) и Юда (Владимир Михайлов) - всеки от тях прикован на своя кръст в "Исус Христос суперзвезда". Снимка: Александър Богдан Томпсън

-  И сега предстои рок операта да бъде представена отново на Античния театър в Пловдив на 9 и 10 август в разгара на лятото и на жегите.

- На мен жегата ми е любимото време. Така събирам енергия за цялата година.

- Вълнуваш ли се, че авторът на либретото на "Исус Христос суперзвезда" Тим Райс се очаква да ви гледа сега в Пловдив?

- О, да. Всички се вълнуваме, но мисля, че напрежението от вълнението спада, защото се разпределя в огромно тяло, което е екипът на „Исус Христос суперзвезда“. Всички сме заедно и във вълнението. Готови сме!

Снимка: Александър Богдан Томпсън

- Макар че си октомврийско дете явно предпочиташ лятото.

- Да, но съм роден в последния горещ ден на есента, когато е било над 30 градуса. Времето се е развалило след като съм се родил. (смее се) Но на 7 октомври е било супер жега. Но вече като са ме изписвали от родилния дом е било есен и е валяло дъжд. Може би и затова обичам всички сезони и съответно обичам и всички настроения, които носят сезоните и това го влагам и в песните си. Обичам да се разнообразявам. Обичам да си сменям тоналността. Например “Girl, I Wanna Be Your Girl” е в „до“. В „до“ е и „Дойдох да те взема“. Следващото парче примерно ще е в „сол“.

Снимка: Невена Христова

- “Girl, I Wanna Be Your Girl” ми се струва като продължение на „Дойдох да те взема“ – разказът сякаш прелива от едното в другото парче. Може би трябва да напишеш и трета песен в тази стилистика, за да продължи историята на лирическите герои.

- Може да се каже, че в “Girl, I Wanna Be Your Girl” двамата вече нямат проблеми. Любовта им е потръгнала, драмите са минали. И той, и тя са избягали примерно в Мексико и може да се радват на живота. (смее се)

- Би ли пробвал късмета си в чужбина?

- Според мен живеем в такова време, че който откъдето е, може да стигне навсякъде и тепърва ще излизат български изпълнители и ще се връщат. Ние сме едно огромно глобално село и това е хубаво. След като Марая Кери е слушала онази изпълнителка, която пя „Кен лий“, някой ден пък може да ми се случи да пея на „Уембли.“ (смее се) И не само аз. Пълно е с хубава музика. Ние се намираме в ренесанса на българската музика. Тепърва най-доброто предстои.

Преди десетина години, когато започнах сериозно да се занимавам с музика, нещата не стояха така, хората не бяха толкова отворени, не бяха толкова жадни за авторска музика, чорбаджиите по заведенията също не бяха толкова отворени. Можеше да очакваш много малко като заплащане. Никой не искаше да слуша твоите парчета. И дори са ми казвали: „Да не почнеш сега да ми свириш твоя песен. Свири ми "The Doors". И идва и ти бута пари в джоба. Тези неща са за друго място. Има си хора за това, нямам нищо против, но аз искам да правя моята музика и се радвам, че мога да го правя. И не бързам да излизам засега навън. Тук имам хубави неща, за които си струва да оставам и да пиша, и да творя.

Никеца заедно с Владо Михайлов и група P.I.F. - Христо Михалков, Мартин Профиров и Иван Велков след концерт на бандата във варненския квартал "Аспарухово". Снимка: Невена Христова

- Чувстваш ли, че това донякъде негативно отношение към изпълнението на авторски парчета от български музиканти се промени към добро?

- Да, виждам тази промяна и това страшно много ми харесва. Нещата се обърнаха към добро.

- Може би най-накрая дойде времето, когато артист, който създава музика в България може да се издържа чрез творчеството си.

- Да си музикант и да си артист е като всяка друга професия. Не ми харесват коментари от типа: „Е, много гладно, смогвате ли?“ Не бих искал да обиждам никоя професия, защото всяка професия е важна, след като има хора, които я вършат.

Аз мога да пея и затова пея. В същото време всички имат нужда от това да се забавляват и не е лесно да забавляваш хората постоянно. Никой не те пита как се чувстваш ти, когато забавляваш някого.

Наскоро гледах един стар филм за Ибряма „Сънувам музика“, правен през 1983 г. Ако го срещна този човек ще му се поклоня. Поклон пред него, да ни е жив и здрав! Невероятен гений! Седях и плаках, докато слушах какви заключения прави Ибряма за живота и за музиката. Аз се уча от него. Неговите мисли са актуални и в момента. Той казва, че например човек цял ден е работил на полето и идва да си пийне, да се отпусне, да се забавлява. Никой не те пита ти като музикант как се чувстваш. Човекът, който цял ден е бачкал на полето не може да  разбере артиста, че примерно е нещастен за нещо. Не се интересува, че в същия ден ти си пътувал десет часа от Кюстендил до Варна, за да изнесеш концерт или представление.

Никеца ще участва в турнето на победителя в музикалното шоу "Като две капки вода" Владимир Михайлов, което предстои през лятото и есента. Двамата певци са гост-вокалисти на P.I.F. Снимка: Невена Христова

- Никец, какви приятни концерти и проекти ти предстоят през лятото и в близките месеци?

- Много ми е приятно, че Влади Михайлов ме покани на неговото турне и ще участвам заедно с група SLNG, и с P.I.F. Заповядайте всички. Първата дата от турнето е 21 август на Sofia Summer Fest. Ще бъдем и в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Много яка програма сме ви спретнали. Ще има забава с песни на P.I.F., SLNG, "Сафо", REWIND и евъргрийни, с които ще ви разцепим. През септември отново ще играем спектакъла "Мелофобия", който направихме заедно с Милица Гладнишка, Милена Маркова-Маца, Иван Велчев и Мирослав Иванов и с режисьора Цвети Пеняшки. Имам участия в различни градове, в някои от тях не съм ходил досега и това също много ме зарежда. Имам и още изненади, скоро ще издам и тях. 

Снимка: Ники Шуманова

- Къде и как си почиваш между концертите през лятото?

- Сега съм на риболов. Изкарах десет попчета и една червеноперка. Това е непростимо за река Тунджа. Попчетата са станали някаква напаст. Пренасят ги от морето в реката, те ядат хайвера на другите риби, размножават се и почти не излиза друга риба. Иска ми се да мога да уловя каракуда, мряна, щука, сом, кефал, уклей, шаран – всички тези риби по принцип ги има в Тунджа. Иначе на всички момчета и момичета желая прекрасно лято.

Снимките са от личния архив на Никеца