Над 35 000 българи получават инсулт годишно

Мозъчносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят

Здраве
16:17 - 29 Октомври 2019
1692
Над 35 000 българи получават инсулт годишно

Годишно у нас се регистрират около 82 398 случая на мозъчносъдови заболявания. От тях 35 311 са с мозъчен инсулт, а 7 175 завършват с летален изход. Това показват данни на Министерството на здравеопазването. Според тях тези, които преживяват мозъчния инсулт, са с различна степен на инвалидност, която при 10% от пациентите е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

Статистиката сочи, че от преживелите мозъчни инсулти 25-50% имат говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни, сочи още информацията на здравното ведомство. 

В позицията на здравното министерството се казва, че мозъчносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят и България не прави изключение – страната ни е на едно от първите места в това отношение.

Тази година Световният ден за борба с инсулта – 29 октомври  фoкусира вниманието върху спешната нужда от действия за превенция на мозъчносъдовите заболявания,  като насочва вниманието на обществото към това да разпознава първите симптоми на мозъчен инсулт и бързите мерки, които трябва да се предприемат в тези случаи.

Мотото на кампанията – "Не бъди единият от четиримата" - #DontBeTheOne е избрано, за да постави акцент върху факта, че според статистиката 1 от всеки четирима е застрашен от инсулт, ако не спазва лекарските препоръки за правилен хранителен и двигателен режим. Кампанията призовава още всеки желаещ да се присъедини към разпространението на информация за заболяването, което може да доведе до по-добра информираност в обществото за опасността от инсулт.