Нахут с домати , ориз и сирене
за 2 порции, 20 мин
Продукти
1 голяма глава лук
3 скилидки чесън
2 с.л. олио или зехтин
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1-2 червени люти чили чушлета на ситно или 1-2 щипки едър лют червен пипер
1/2 ч.ч. зеленчуков бульон
200 г бяло саламурено сирене или тофу - соево сирене
240 г домати – пресни или от консерва
240 г сварен нахут – може от консерва
125 г ориз
сол
1 с.л. наситнен магданоз
Приготвяне
Оризът се сварява в подсолена вода.
Сиренето на малки кубчета се запържва в 1 с.л. олио или зехтин до златисто и се изважда от тигана.
Добавя се останалото олио или зехтин и се запържват обелените и нарязани на дребно лук и чесън до златисто.
Подправя се с кимиона, канелата, джинджифила, лютите чушлета.
Прибавят се отцеденият нахут и доматите на парченца. Готви се около 5 мин. на тих огън.
Изключва се котлонът и се връщат кубчетата сирене, като внимателно се разбърква. Поръсва се с магданоз.
Поднася се върху сварения ориз, като внимателно се разбърква.
Очаквайте специално издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. с избрани, топ рецепти от списанието.