Нахут със зеле и джинджифил
за 4 порции, 65 мин

Продукти
200 г нахут
1 малка глава савойско зеле или друго прясно зеле (може да се използва кейл - листно зеле или листно цвекло)
2 домата
1 люто чушле
2 главички шалот или друг по-дребен лук
1 ч.л. обелен и настърган джинджифил
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин или олио
1 с.л. доматено пюре
600 мл зеленчуков бульон или вода
сол и черен пипер на вкус
40 г настърган пармезан или друго жълто сирене - например кашкавал
Приготвяне
Нахутът се накисва в студена вода за няколко часа.
Зелето се нарязва едро, доматите - на кубчета, лютото чушле - на лентички без семките.
Обелените лук и чесън се наситняват и се запържват в загретия зехтин около 1 мин.
Добавя се зелето и всичко се задушава около 2 мин.
Прибавя се доматеното пюре, разбърква се и се сипва бульонът.
Прибавя се набъбналият нахут, доматите, лютото чушле и джинджифилът.
Оставя се да къкри около 45 мин. Подправя се със сол и черен пипер.
Поръсва се с пармезана.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.