Нахут със зеле и джинджифил

за 4 порции, 65 мин

Кухня
09:01 - 01 Юли 2019
3529
Нахут със зеле и джинджифил

Продукти

200 г нахут

1 малка глава савойско зеле или друго прясно зеле (може да се използва кейл - листно зеле или листно цвекло)

2 домата

1 люто чушле

2 главички шалот или друг по-дребен лук

1 ч.л. обелен и настърган джинджифил

2 скилидки чесън

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. доматено пюре

600 мл зеленчуков бульон или вода

сол и черен пипер на вкус

40 г настърган пармезан или друго жълто сирене - например кашкавал

 

Приготвяне

Нахутът се накисва в студена вода за няколко часа.

Зелето се нарязва едро, доматите - на кубчета, лютото чушле - на лентички без семките.

Обелените лук и чесън се наситняват и се запържват в загретия зехтин около 1 мин.

Добавя се зелето и всичко се задушава около 2 мин.

Прибавя се доматеното пюре, разбърква се и се сипва бульонът.

Прибавя се набъбналият нахут, доматите, лютото чушле и джинджифилът.

Оставя се да къкри около 45 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

Поръсва се с пармезана.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.