Нахут със зеле и джинджифил
за 4 порции, 65 мин
Продукти
200 г нахут
1 малка глава савойско зеле или друго прясно зеле
2 домата
1 люто чушле
2 главички шалот или друг по-дребен лук
1 ч.л. обелен и настърган джинджифил
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин или олио
1 с.л. доматено пюре
600 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
40 г настърган пармезан или друго жълто сирене
Приготвяне
Нахутът се накисва в студена вода за няколко часа.
Зелето се нарязва едро, доматите - на кубчета, лютото чушле на лентички без семките.
Обелените лук и чесън се наситняват и леко се запържват в загретия зехтин.
Прибавя се зелето и всичко се задушава около 2 мин. Добавя се доматеното пюре, разбърква се и се сипва бульонът.
Прибавя се набъбналият нахут, доматите, лютото чушле и джинджифилът. Оставя се да къкри около 45 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Поръсва се с пармезана.
Може да се използва предварително сварен нахут или готов от консерва. Като зелето и останалите добавки се готвят кратко, а нахутът се прибавя към края на готвенето.