Нахут със зеле и джинджифил

за 4 порции, 65 мин

Кухня
08:11 - 23 Август 2021
4104
Нахут със зеле и джинджифил

Продукти

200 г нахут

1 малка глава савойско зеле или друго прясно зеле

2 домата

1 люто чушле

2 главички шалот или друг по-дребен лук

1 ч.л. обелен и настърган джинджифил

2 скилидки чесън

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. доматено пюре

600 мл зеленчуков бульон

сол и черен пипер

40 г настърган пармезан или друго жълто сирене

 

Приготвяне

Нахутът се накисва в студена вода за няколко часа.

Зелето се нарязва едро, доматите - на кубчета, лютото чушле на лентички без семките.

Обелените лук и чесън се наситняват и леко се запържват в загретия зехтин.

Прибавя се зелето и всичко се задушава около 2 мин. Добавя се доматеното пюре, разбърква се и се сипва бульонът.

Прибавя се набъбналият нахут, доматите, лютото чушле и джинджифилът. Оставя се да къкри около 45 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Поръсва се с пармезана.

Може да се използва предварително сварен нахут или готов от консерва. Като зелето и останалите добавки се готвят кратко, а нахутът се прибавя към края на готвенето.