Найден Тодоров остава директор на Софийската филхармония

Маестрото спечели конкурса в дуел със Светлина Терзиева-Ангелова

Актуални новини
23:23 - 21 Октомври 2022
18041
Найден Тодоров остава директор на Софийската филхармония

Изтъкнатият диригент Найден Тодоров печели конкурса за директор на Софийската филхармония. Резултатите са качени на сайта на Министерството на културата, показа проверка на Lupa.bg. Маестрото събира най-висок брой точки и е класиран на първо място, а на второ е цигуларката и артист-оркестрант в Софийска филхармония Светлина Терзиева-Ангелова.

Тази година само двамата подадоха документи за участие в конкурса. Това ще бъде втори 5-годишен мандат за маестро Тодоров начело на Софийската филхармония. При положение, че няма обжалване на резултатите от конкурса, предстои министърът на културата проф. Велислав Минеков да издаде и съответната заповед за назначаването на Найден Тодоров.

Найден Тодоров е един от най-талантливите съвременни български музиканти, многостранно изявяващ се с ярки интерпретации в различни жанрове. Освен талантлив диригент маестрото се доказа и като много успешен мениджър начело на редица музикални институции в България.

Като директор на Софийската филхармония той покани за гост диригент изтъкнатия австрийски маестро Саша Гьотцел, както и редица световноизвестни диригенти и солисти, които да се изявят заедно със Софийската филхармония. Оркестърът направи и няколко много успешни турнета в Европа. Дори и през пандемичните години Софийската филхармония намираше начин при разрешения от властите капацитет на зрителите да изнася прекрасни концерти, които се радваха на интерес.

Найден Тодоров е роден през 1974 г. в Пловдив. Първите си уроци по пиано получава на петгодишна възраст, а на 16 години прави диригентския си дебют.

Голямо влияние върху формирането му като диригент са оказали Александър Владигеров в България и професор Карл Йостерайхер във Виена. Още като ученик той печели награди от наши и международни конкурси, а през 1990 г. създава и свой младежки оркестър,

с който повече от 10 години осъществява редица концерти в България, Австрия, Чехия, Словакия и Германия и записва няколко компактдиска. По това време започва да учи дирижиране при дългогодишния главен диригент на Пловдивска опера Кръстю Марев.

През 1993 г. Найден Тодоров получава покана от главния диригент на Врачанска филхармония Веселин Байчев за професионален дебют като диригент. Същата година завършва с отличие Музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена. По време на своето следване той е стипендиант на Фондация “Борджезе”, Фондация “Св. св. Кирил и Методи”, Ротари клуб – Виена, Ротари клуб – Йерусалим и швейцарската фондация “Джордж Уохтер”.

През 1995 г. започва първата си постоянна работа като диригент на симфоничния оркестър във Враца, няколко години по-късно е назначен и за главен диригент на Видинския симфоничен оркестър.

През 1996 г. е поканен от израелската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан. Същевременно свири като тромпетист в симфоничния оркестър в Йерусалим, където има възможността да работи с музиканти като Дейвид Шалон, Серджо Комисиона, Лорин Маазел, Кшищов Пендерецки и много други.

Запознанството през 1996 г. в Лос Анжелис с големия композитор Джери Голдсмит разтваря пред младия диригент вратите към един нов свят – филмовата музика. Оттогава Найден Тодоров редовно прави концерти, посветени на този жанр, като само през последното десетилетие ежегодно изнася концерти в Мюнхен със симфонична музика от някои от най-прочутите саундтракове на нашето време.

През 1997 г. той създава в родния си град фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

През 2000 г., само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

В Пловдивска опера в началото на 2001 г. е неговият оперен дебют с премиерата на „Тоска” от Пучини. С Пловдивска филхармония записва симфониите на Луис Глас за датската фирма Данакорд, както и над 100 компактдиска за американската компания ММО.

На летния фестивал в Античния театър дирижира концерти и спектакли на Пловдивската опера, с участието на изявени български и световни певци, сред които блестят имената на Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Калуди Калудов, Хюй Хе, Камен Чанев. В Пловдив той осъществява и супер-продукцията на Дарио Фо на операта на Росини „Севилският бръснар“, с която гостува в Холандия, Германия и Великобритания. По-късно младият диригент получава наградата „Пловдив“ за концерта си с Пловдивската филхармония и Джон Лорд.

През 2001 г., след няколко години съвместни проекти за американската звукозаписна компания ММО, Найден Тодоров излиза за първи път на сцена с оркестъра на Софийската опера, в концерт на първия майсторски клас на голямата българска дива Райна Кабаиванска. През годините той дирижира не само концерти на майсторските ѝ класове със Софийската опера и Софийската филхармония, но и нейни концерти в Италия и Испания. По време на майсторските класове получава възможност за творчески контакти и с певци като Мария Агреста, Андреа Каре, Витория Йео, Мерили Санторо.

Оперният дебют на Найден Тодоров в Софийската опера е през 2002 г. с Вердиевата „Травиата” (в главната роля – известната българска певица Дарина Такова), а месеци по-късно пак там дирижира и премиерата на операта „Фауст” от Гуно, с участието на Цветана Бандаловска, Юлиян Константинов, Адам Здуниковски и Стефка Минева. Отново в Софийската опера е и неговият балетен дебют през 2003 година, с „Ромео и Жулиета” от Сергей Прокофиев.

След успешната премиера на софийска сцена на операта „Кармен” с певци като Лаура Бриоли, Анна Куо и Иван Момиров, Найден Тодоров дебютира през 2005 г. със състава на Софийската опера на оперния фестивал в Солотурн, в постановката на операта „Фауст”, с което стартира едно активно сътрудничество, продължило по-късно и с множество участия и на Русенската опера на този фестивал.

По покана на големия български диригент Михаил Ангелов Найден Тодоров работи в периода 2003-2005 като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно, отново по покана на Михаил Ангелов, заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе.

Софийската филхармония начело с маестро Найден Тодоров гостува два пъти в Музикферайн – Виена

От 2004 г. той е диригент на популярната продукция „Нощта на петте тенора“, с която гостува многократно на най-големите немски сцени, като Берлинската Филхармония, Herkules Saal в Мюнхен, Laeiszhalle в Хамбург, Liederhalle в Щутгарт, Alte Oper във Фракфурт, Meistersingerhalle в Нюрнберг и много други.

В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе, с която участва в множество престижни форуми в различни страни в цяла Европа. Със симфоничния оркестър на Русе записва и няколко компактдиска, последният от които с произведения на Панчо Владигеров за фирмата Naxos. Има издаден DVD и от концерта в Букурещ с Русенска филхармония и Джон Лорд. С балета на Русенската опера ппредприема различни турнета в Италия, Южна Корея и Дубай. Емблематична остава оперната постановка на „Катерина Измайлова“ от Дмитрий Шостакович под режисурата на Вера Немирова, която е отразена в специално предаване по австрийската телевизия, както и от голямото списание Die Opernwelt.

С Русенската опера осъществява множество спектакли в Австрия, Швейцария, Германия, Италия, Испания, Португалия, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, с различни български и чужди певци. За работата си с Русенската опера Найден Тодоров получава различни награди, сред които няколко „Кристални лири”, „Златна книга”, „Емил Чакъров“, „Музикант на годината”, а през 2016 г. е удостен и със званието „Почетен гражданин“ на град Русе.

През 2006 година талантливият диригент прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.

Найден Тодоров заедно с оперната прима Райна Кабаиванска по време на нейните майсторски класове в София

През 2013 г. Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции. Като част от преподавателската му активност са и майсторски класове в Португалия и Испания. През 2013 е член на журито на Международния конкурс за диригенти „Син Дунав“, а през 2016 е и негов председател. През 2019 година той е председател и на престижното жури на певческия конкурс „Гена Димитрова“, с членове Александрина Милчева, Дарина Такова, Калуди Калудов и Адриан Холендер.

Паралелно с активната си дейност в България Найден Тодоров дирижира стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли, с различни оркестри и оперни състави в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, САЩ и др.

Също така участва и в редица международни кросовер проекти, между които поредица концерти с кийбордиста на Дийп Пърпъл Джон Лoрд, както и специални проекти с американската поп-певица Анастейша, Дъги Уайт от Рейнбоу и концерти със звезди от света на мюзикъла като Анна-Мария Кауфман, Стив Балсамо, Касия Ласка и много други.

През годините Найден Тодоров е работил в България с абсолютно всички симфонични оркестри и оперни театри, но особено свързан е със Софийската филхармония, с която дебютира през 2001 г. През 2004 той е обявен за неин постоянен гост диригент, по-късно става главен гост диригент, а от началото на 2017 г. е избран и за неин директор.

Със Софийската филхармония го свързва дълъг и интензивен творчески път. През 2005 година Найден Тодоров получава своята първа „Кристална лира” за изпълнението със Софийските филхармоници на Втора симфония от Густав Малер. През същата година осъществява и нов запис на Националния български химн, със солисти Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Роберта и Орлин Горанов.

За популяризирането на българската музика със същия оркестър получава и наградата на Съюза на българските композитори „Златно петолиние“, по-късно и наградите „Златна книга“, Плакет на Президента на Република България и много други.

От 2018 г., като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската национала телевизия – „На концерт с БНТ 2“.

В началото на 2018 г. той дирижира Софийската филхармония и на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в световноизвестната зала БОЗАР в Брюксел, със солисти Соня Йончева и Людмил Ангелов.

Заедно с оперната дива Соня Йончева

През 2019 г. Disney организира първото голямо представяне на Star Wars in a Concert в най-големите градове в Китай, с участието на Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти като Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура Скода, Милена Моллова, Бернд Глемзер, Петер Рьозел, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиян Рахлин и много други.

През 2019 г., за концертите си със Софийската филхармония, Найден Тодоров е избран от слушателите на БНР за втори път за „Музикант на годината”.

През 2020 г. директорът на Софийската филхармония стана лауреат на наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов", връчвана от Нов български университет. Диригентът бе награден за изключителни успехи в сферата на изкуството, културния мениджмънт и за достойната си и последователна гражданска позиция.