Никеца пред Lupa.bg: Дишам, пея, играя, въобразявам си

Музиката на Росен Ватев ме провокира да се обърна към себе си и да напиша текста на „Ето ме“, а Иван Лечев стана кръстник на новата ни група „Волева“

Актуално интервю
19:15 - 19 Юни 2024
13919
Никеца пред Lupa.bg: Дишам, пея, играя, въобразявам си

Нова рок група - "Волева", изгря на българската музикална сцена, а нейни създатели са трима известни, оригинални и опитни музиканти - Николай Воденичаров-Никеца, Иван Лечев и Росен Ватев. А песента "Ето ме" и видеото към нея, които триото представи преди дни, впечатляват с ексцентричността си и с ярката енергия. Романтичният текст на парчето е написан от Никеца, познат на феновете от участието си в "Гласът на България". Изпълнителят и китарист е част и от рок бандата Casual Threesome, той е и гост вокалист на група P.I.F.

Барабанистът Росен Ватев от Jeremy?, "Анимационерите", Bobo & The Gang сътворява мощното рок звучене на "Ето ме". Повече от 10 години Ватев свири и в бенда на Лили Иванова. Легендарният Иван Лечев (ФСБ, "Стари муцуни", "Обичайните заподозрени", "Фондацията") пък е кръстник на "Волева". Именно цигуларят и китарист измисля името на групата.

Видеото към песента е заснето от Васил Стефанов и Стефка Николова.

Всеки от тримата музиканти от "Волева" - Никеца, Росен Ватев и Иван Лечев притежава ярка индивидуалност. Триото обедини талантливата си мощ, за да представи втората си съвместна песен след "Дойдох да те взема" и да се изяви вече и като група.

За волността на новата банда, за въображението и провокациите, благодарение на които се раждат разтърсващи текстове и провокативни музикални парчета, Lupa.bg разговаря с Николай Воденичаров-Никеца. Ексцентричният и експресивен певец за пръв път сподели и че се надява в близко бъдеще да издаде и първата си стихосбирка. Освен че самият той композира музика, басистът обича да излива душата си и като пише стихове. 

- Никец, как се роди идеята за група „Волева“?

- Тя се роди още, когато с Иван Лечев и Росен Ватев създадохме предишното ни парче – „Дойдох да те взема“. Тогава мислехме да правим още песни, но просто се разпиляхме, тъй като всеки от нас имаше и други ангажименти. Дълго време с Росен си говорихме за следващата ни песен.

В началото на тази година бях в Пловдив, точно преди да играя в „Исус Христос суперзвезда“, тогава бях болен и си седях и си мислих разни неща. Обадих се на Росен и му казах да ми прати инструментала, който беше написал - цялото парче, както е подредено, без вокал. Слушах го няколко дни и после взех една част от стихотворение, което бях написал преди време и донаписах останалата част. То е малко шизофрения – хем става дума за отношения между партньори, хем става дума за отношения с партньора ти вътре в теб, дали ти е партньор или изобщо не се разбирате.

Видеото към новото парче на новата група "Волева" - "Ето ме" впечатлява с ексцентричността си и с ярката енергия

- Търсиш твоето друго „аз“.

- Да. Или си антагонистът в тебе – този, който те знае най-добре. Излизай и да приключваме – това е „Ето ме“. (смее се) Яко е, че тази песен е на български. Според мен ще направим още парчета в скоро време.

- Ти имаш написани доста стихотворения. Ще видят ли бял свят под формата на песни или смяташ да издадеш стихосбирка?

- Пиша от 2008 г. и смятам да подредя част от стихотворенията си в стихосбирка.

Някои от тях излязоха като песни, като например „Дойдох да те взема“. Тя беше стихотворение преди да стане песен. И в „Мирна“ съм използвал строфи от мои стихотворения. Някои песни на Casual Threesome са преведени на английски мои стихотворения. Дори си представям, че под стихотворенията ще напиша, че оттук е излязла еди-коя си песен на еди-коя си група. Ето сега за пръв път ще споделя пред теб, че вдъхновението за „Ето ме“ първо дойде от едно друго мое стихотворение. То се казва „Просякът крачи река заледена“ и сега даже ще ти го кажа:

„Изкъпан и спретнат
Излязох от нас
Преди много години
А колко отдавна ли
Аз те познавам
И пак нарани ме
Омая, завлече...

Във чаша от бира
Неясен през пяна
Виждаш се, криеш се...

Мърляв, прокъсан
Просякът крачи
Река заледена
А как ли е стигнал?
Всичките плачат
А той се усмихва
Пие, подскача...

От двете страни
На старата нощ
Вижда се, крие се...

Там съм и аз
При нашта любима
И пак е щастлива
Снежни сълзи
От радост играят
Смее се царят Скърбят, ридаят...

Един по един
Като гнили дървета
Изгарят...“

- Какво в случая с „Ето ме“ те провокира да излееш душата си върху белия лист?

- Много неща. Представих си ситуация на конфликт между приятели и от това мое стихотворение се вдъхнових за „Ето ме“. То е свързано с раздяла между приятели, с някакъв копнеж да сте отново заедно. Наранили сте се и двамата сте си причинили болка. Затова написах „И пак нарани ме/пак нараних те“:

„Колко отдавна ли аз те познавам
И пак нарани ме/пак нараних те
От двете страни на старата нощ
Виждам те, криеш се
Виждаш ме, крия се
Виждам те, Ето ме
Ето ме....“

Двамата герои си говорят и си отговорят, че взаимно са се наранили. Така го възприе и екипът, който снима видеото към песента. Направо си проси да е шизофрения.

Общо взето вдъхновението за текста на „Ето ме“ дойде от това мое стихотворение и от музиката на Росен, който ме провокира да вляза в себе си, накара ме да се обърна вътре в себе си. Той направи много агресивна музика. Направо като обсебващ дух ми се стори, като демон, като опиат. Явно така ми работи на мен душицата...с провокация.

"Росен направи много агресивна музика. Направо като обсебващ дух ми се стори, като демон, като опиат", така Никеца описа емоциите си, породени от инструментала, написан от барабаниста

- Къде снимахте това „шизофренично“ емоционално видео?

- Снимахме в едно много хубаво място – „Фабрика 126“ в София. Там е пълно с халета и е много хубаво за снимане.

Росен Ватев, Иван Лечев и Никеца се обединиха в рок група "Волева"

- Кога ще представите за пръв път парчето на живо?

- На 23 юни вечерта на фестивала SoFest, който се провежда три дни – от 21 юни в парка зад НДК на вход А6. Ние свирим на третия ден и ще имаме честта да закрием фестивала с „Ето ме“ и с „Дойдох да те взема“. За пръв път си издавам сет листа. (Смее се)

- Пееш „Ето ме“. Кой всъщност е Никеца? Би ли описал себе си с няколко думи?

- Ха-ха. (Никеца запява )
Нали актьори сме в театър
Театър ту добър, ту малко лош.

Мисля, че това е достатъчно. (Смее се) Това е поредният път, в който ме описваш. Благодаря ти. Нека този път това да са думите ми за мен. Бих добавил и още нещо за себе си - гледам, дишам, пея, играя, въобразявам си.

Никеца бе част от Отбор "Лечев" в предаването "Гласът на България". Впечатлен от таланта на Воденичаров, Мастъра започна да твори песни заедно с него

- „Волева“ се роди от първите две букви на фамилиите на вас тримата – ВОденичаров, ЛЕчев, ВАтев.

- Кръстник на групата е Иван Лечев. Той дойде на снимките на парчето, които бяха на 24 май 2024. Както споделих песента е и на български и си казахме: „Ей, това е някакво предсказание.“ Снимаме и аз ходя между стаите и Ватев ме настигна и ми каза: „Чу ли, Лечев е мислил над името“. И наистина Мастъра е звъннал на Росен и му е казал: „Аз измислих име на групата – „Волева“.

В първия момент казах: „Уау, супер елегантно звучи.“ Да и е абревиатура от първите срички на фамилиите ни, което е яко. И двамата с Росен казахме само „Браво!“ И моите приятели харесват много името на новата ни група.

Лечев иска да поеме инициативата за следващото парче. Имаме един въртящ се припев в главата, който си мятаме тримата. Надявам се, че скоро ще ви изпеем пак нещо на български език. Да сте живи и здрави да ни слушате! И да имаме хубаво лято!