Нова година с Lupa.bg: Хлебник с кисело зеле и пържоли

за 6 порции

Кухня
11:04 - 27 Декември 2019
2800
Нова година с Lupa.bg: Хлебник с кисело зеле и пържоли

Продукти

700 г варено-пушени или сурови котлети без кост - може пушен или суров бут, врат

400 г лук

30 г свинска мас или олио

1 ч.л. кафява захар – по желание

2 карамфилчета

1 ч.л. кимион семена

700 г кисело зеле

сол и черен пипер

1-2 дафинови листа

6 филии хляб, дебели около 2 см

6 ч.л. горчица

100 мл прясно мляко

100 мл течна сметана за разбиване или общо 200 мл прясно мляко

50 г заквасена сметана

3 яйца, 50 г жълто сирене по избор – може кашкавал

малко масло

 

Приготвяне

Лукът се нарязва на тънки ивици. Запържва се в загрятата мас с кафявата захар, карамфила и кимиона до златисто 5-6 мин. на средна температура.

Добавя се киселото зеле и се запържва с разбъркване 2-3 мин. Посолява се.

Сипва се 100 мл вода или зелев сок, слага се дафиновият лист и се готви под капак на тих огън 1 час. Накрая се махат дафиновият лист и карамфилчетата.

Филиите хляб се намазват с горчицата. Покриват се с малко от киселото зеле и с по 1 парче месо.

Намазва се дълбока тава с малко масло. Слага се на дъното останалото кисело зеле. Върху него в изправено положение една зад друга се подреждат филиите със зеле и месо.

Смесват се прясното мляко, течната и заквасената сметана. Добавят се разбитите яйца и се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер.

Постепенно се налива между и върху филиите. Поръсва се с настърганото жълто сирене.

Пече се в загрята фурна на 160 градуса около 1 час. Покрива се с фолио след 40 мин. готвене.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".

Отново само за 1 лев.