Нова година с Lupa.bg: Хлебник с кисело зеле и пържоли
за 6 порции
Продукти
700 г варено-пушени или сурови котлети без кост - може пушен или суров бут, врат
400 г лук
30 г свинска мас или олио
1 ч.л. кафява захар – по желание
2 карамфилчета
1 ч.л. кимион семена
700 г кисело зеле
сол и черен пипер
1-2 дафинови листа
6 филии хляб, дебели около 2 см
6 ч.л. горчица
100 мл прясно мляко
100 мл течна сметана за разбиване или общо 200 мл прясно мляко
50 г заквасена сметана
3 яйца, 50 г жълто сирене по избор – може кашкавал
малко масло
Приготвяне
Лукът се нарязва на тънки ивици. Запържва се в загрятата мас с кафявата захар, карамфила и кимиона до златисто 5-6 мин. на средна температура.
Добавя се киселото зеле и се запържва с разбъркване 2-3 мин. Посолява се.
Сипва се 100 мл вода или зелев сок, слага се дафиновият лист и се готви под капак на тих огън 1 час. Накрая се махат дафиновият лист и карамфилчетата.
Филиите хляб се намазват с горчицата. Покриват се с малко от киселото зеле и с по 1 парче месо.
Намазва се дълбока тава с малко масло. Слага се на дъното останалото кисело зеле. Върху него в изправено положение една зад друга се подреждат филиите със зеле и месо.
Смесват се прясното мляко, течната и заквасената сметана. Добавят се разбитите яйца и се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер.
Постепенно се налива между и върху филиите. Поръсва се с настърганото жълто сирене.
Пече се в загрята фурна на 160 градуса около 1 час. Покрива се с фолио след 40 мин. готвене.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".
Отново само за 1 лев.